Aproximativ 10.000 de protestatari antiguvernamentali au iesit pe strazile orasului Bangkok, duminica, un lucru aproape de necrezut in Thailanda, in care monarhia este de rang divin, iar armata controleaza guvernul de sase ani, relateaza CNN.
Protestul a inceput ca cel mai mare miting antiguvernamental de cand armata thailandeza a obtinut controlul puterii in urma cu sase ani si dupa o luna de demonstratii zilnice ale studentilor din toata tara.
Printre tinerii nemultumiti a inceput sa creasca furia fata de regim inainte de alegerile din martie 2019, cand generalul Prayut Chan-o-cha, devenit prim-ministru, a mai primit inca patru ani de mandat la sefia executivului.
Duminica, insa, oameni mai tineri sau mai in varsta au iesit in strada pentru a cere reforme democratice, schimbari la constitutia redactata de armata si dizolvarea parlamentului.
„Sunt incantat sa vad atat de multi oameni care au iesit la protest astazi. Miscarea a crescut dincolo de grupul initiator, al tinerilor, puteti vedea si oameni mai in varsta, multi dintre ei care au venit sa protesteze cu familiile lor”, a spus Arnon Nampa, unul dintre liderii protestatarilor.
Nampa, un activist si avocat pentru drepturile omului, a fost arestat si retinut in 7 august, acuzat fiind de revolta, in legatura cu un alt protest la care a participat anterior.
„Nu mi-e teama. Am asteptat acest moment multa vreme. Instanta mi-a dat posibilitatea iesirii pe cautiune daca nu repet aceleasi fapte, insa acest lucru nu inseamna ca nu imi pot exercita drepturile constitutionale”.
Un grup mic dar din ce in ce mai vocal cere chiar reformarea monarhiei thailandeze, o idee extrem de radicala in aceasta tara in care institutia monarhiei este vazuta de unii ca fiind de drept divin. Tara are printre cele mai stricte legi privind insultarea sau defaimarea monarhiei, regelui sau casei regale. Astfel de condamnari pot presupune pedepse de 15 ani in inchisoare.
Legea a fost folosita frecvent ca o unealta politica, in conditiile in care cetateni privati sau guvernul pot aduce ridica aceste acuzatii in numele regelui. Printre cei care au suferit de pe urma legii se numara un barbat acuzat ca a „apreciat” o pagina de Facebook considerata insultatoare fata de regele anterior.
Sursa: Digi24.ro