Judecatoarea Domnica Manole care in aprilie a obligat CEC sa accepte referendumul constitutional cerut de Platforma DA va fi cercetata penal pentru asta. Astazi Consiliul Superior al Magistraturii a lipsit-o de imunitate, asa cum au cerut procurorii. La sedinta de astazi, care s-a desfasurat cu usuile inchise, membrii CSM au constatat ca decizia magistratei este una ilegala, fapt pentru care trebuie sa raspunda.
Domnica MANOLE, JUDECĂTOARE, CURTEA DE APEL: "Mai mult, magistrata considera ca aceasta decizie este o razbunare, fara a preciza insa din partea cui.
De cealalta parte, reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii sustin ca in baza hotararii Curtii Supreme de Justitie, care a casat decizia Curtii de Apel, s-a constatat ca judecatoarea a abuzat intentionat de lege.
Victor MICU, MEMBRU AL CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII: “Dumneaei a aplicat o norma legala care deja este abrogata, a interpretat constitutia eronat. Dumneaei a motivat ca nu are experienta si ca nu au fost precedente, asa ceva nu se poate.”
Ieri, procurorul general interimar, Eduard Harunjen a cerut CSM-ului sa-i ridice imunitatea magistratei pentru ca aceasta sa poata fi cercetata penal. Astazi procuratura a venit cu un comunicat in care se spune ca ancheta pornita pe numele Domnicai Manole va fi una publica pentru a nu lasa loc de interpretari.
Totodata institutia a mai precizat o data ca decizia luata de judecatoare este una ilegala, actiunile acesteia trebuie investigate sub aspect penal. Totodata ieri, mai multi judecatori de la Curtea de Apel Chisinau, organizatii non-guvernamentale din tara si chiar din Romania au facut presiuni publice in acest caz. Judecatorii considera ca actiunile procurorului general sunt indreptate impotriva justitiei. Si Ivan Diacov, fostul procuror al Chisinaului s-a solidarizat cu magistrata. Potrivit lui asupra procurorului general s-au facut presiuni politice.
Initiativa privind organizarea unui referendum prin care sa fie modificata Constitutia, iar seful statului sa fie ales de catre popor a fost respinsa de Comisia Electorala Centrala pe 30 martie, dupa ce platforma DA a depus la CEC, 400 de mii de semnaturi in sustinerea plebiscitului.
In scurt timp, grupul de initiativa a depus a atacat la Curtea de Apel aceasta decizie, iar la 14 aprilie Domnica Manole a emis o hotarare prin care a dispus anularea hotararii CEC si initierea refrendumului. Ulterior Curtea Suprema de Justitie a dispus casarea hotararii emise de Curtea de Apel.
Domnica Manole risca o amenda de pana la 16 mii de lei, sau chiar o pedeapsa de pana la 5 ani de inchisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite functii pe un termen de pana la 5 ani.