Procuratura Anticoruptie a finalizat urmarirea penala si a trimis in judecata dosarul in care este cercetat fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, retinut acum doua luni in cazul fraudelor de la BEM, Banca Sociala si Unibank.
Intr-un comunicat emis de Procuratura, se arata ca fostul deputat, fiind gestionarul si beneficiarul efectiv al unor companii, avand scopul dobîndirii mijloacelor banesti, sustrase prin frauda din sistemul bancar al RM, împreuna cu persoane interpuse, ar fi comis spalare de bani în urmatoarele circumstante:
În intervalul anilor 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanta, au transferat unei companii cu conturi deschise în Liechtenstein, 440 000 de dolari. Potrivit autoritatilor, analizînd traseul banilor, s-a constatat ca acestia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioada de la BEM, Unibank si Banca Sociala prin intermediul unor companii off-shor.
Procuratura sustine ca în 2013, una dintre companii, benefeciar al careia este fostul deputat, ar fi dobîndit de la Unibank un alt credit, fara gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite si transferate prin intermediul unui grup de companii catre o companie nerezidenta. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rîndul ei, transfera acesti bani catre Banca de Economii, avînd ca scop cesionarea creditelor neperformante.
Potrivit procurorilor, informatiile acumulate indica asupra banuielii rezonabile ca numitul, împreuna ca trei persoane interpuse, ar fi comis spalare de bani în proportii deosebit de mari, infractiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanta, pîna la 10 ani de închisoare.
Totodata, fostul deputat este cercetat si pentru încalcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv ca în declaratia sa de avere a tainuit calitatea sa de proprietar a celor doua companii, despre care se presupune ca ar fi fost implicate în frauda bancara, precum si pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folositi în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor sai în strainatate.
Potrivit procurorilor, in perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, ar fi transferat unei firme, care ar apartine lui Lucinschi, peste 400 de mii de dolari - suma care ar proveni din credite neperformante obtinute de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Iar in 2013, o firma a carui beneficiar este fostul deputat, ar fi luat de la Unibank un credit in valoare de 5 milioane de lei.
Chiril Lucinschi si-a depus mandatul de deputat in luna februarie. Atunci, el si-a motivat decizia prin faptul ca ar fi implicat intr-un nou proiect, care ar fi incompatibil cu functia din parlament.