Google+

Dosarul in care este cercetat fostul deputat PLDM Chiril Lucinschi, trimis in judecata

Procuratura Anticoruptie a finalizat urmarirea penala si a trimis in judecata dosarul in care este cercetat fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, retinut acum doua luni in cazul fraudelor de la BEM, Banca Sociala si Unibank.

 

Intr-un comunicat emis de Procuratura, se arata ca fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al unor companii, avand scopul dobîndirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanţe:

 

În intervalul anilor 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat unei companii cu conturi deschise în Liechtenstein, 440 000 de dolari. Potrivit autoritatilor, analizînd traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shor.

 

Procuratura sustine ca în 2013, una dintre companii, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi dobîndit de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rîndul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, avînd ca scop cesionarea creditelor neperformante.

 

Potrivit procurorilor, informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună că trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, pînă la 10 ani de închisoare.

 

Totodată, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar a celor doua companii, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

 

Potrivit procurorilor, in perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, ar fi transferat unei firme, care ar apartine lui Lucinschi, peste 400 de mii de dolari - suma care ar proveni din credite neperformante  obtinute de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Iar in 2013, o firma a carui beneficiar este fostul deputat, ar fi luat de la Unibank un credit in valoare de 5 milioane de lei.

 

Chiril Lucinschi si-a depus mandatul de deputat in luna februarie. Atunci, el si-a motivat decizia prin faptul ca ar fi implicat intr-un nou proiect, care ar fi incompatibil cu functia din parlament.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn