Google+

Drumul abhaz al vinului moldovenesc - Mold-Street.com

Datele statistice arata ca in 2014 vinificatorii moldoveni au exportat pe piata georgiana peste 11 milioane de litri de vin, iar in zece luni ale anului 2015, peste 12 milioane de litri.

 

In realitate vinul ajunge in regiunea Abhazia si de acolo in Rusia.

 

De cativa ani intreprinderile de vinificatie moldovenesti folosesc regiunea separatista abhaza din Georgia pentru a vinde licoarea pe piata ruseasca, ocolind embargoul si taxele vamale rusesti. Vinul este exportat in special in vrac in Abhazia, unde este imbuteliat si exportat pe piata rusa.

 

In schema figureaza ata companii private cu capital rusesc, cat si celebra Cricova.Livrarile ilicite de vin in vrac din Republica Moldova in Abhazia se fac prin Ucraina, sustin autoritatile georgiene, care in 2014 si-au propus sa stopeze exportul de vin moldovenesc in reginea necontrolata de Tbilisi.Republica Moldova nu recunoaste independenta Abhazia si nu are oficial nicio relatie economica sau politica cu aceasta. In urma solicitarilor autoritatilor georgiene, Chisinaul s-a angajat sa intrerupa comertul cu regiunea separatista din Georgia, dar singurul rezultat a fost ca exportul a crescut. 

 

Nu avem exporturi in Abhazia, dar in Georgia

 

Datele statistice oficiale ale Republicii Moldova arata ca in 2014 vinificatorii moldoveni au exportat pe piata georgiana peste 11 milioane de litri de vin, iar in 10 luni ale anului 2015, peste 12 milioane de litri. 

 

Citeste mai departe: mold-street.com


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn