Google+

Drumuri mai rele sau mai bune? Decizia de a transfera incasarile din impozitul pentru masini la primarii nemultumeste Ministerul Transporturilor, dar bucura autoritatile locale - VIDEO

Drumuri mai rele sau mai bune? Decizia de a transfera incasarile din impozitul pentru masini la primarii nemultumeste Ministerul Transporturilor, dar bucura autoritatile locale - VIDEO
Embed:

Avem drumuri rele, insa ar putea fi si mai rele. Cel putin asta sustine Ministerul Transporturilor care se plange ca va ramane fara bani pentru intretinerea soselelor. Si asta dupa decizia de a transfera incasarile din impozitul pentru masini la primarii. Pe de alta parte, autoritatile locale spun ca abia asteapta sa primeasca resurse din fondul rutier, sperand ca astfel vor asfalta drumurile din sate. Astazi cele doua parti s-au adunat la o masa de discutii, insa asa si nu au mai ajuns la o intelegere.


Vitalie RAPCEA, VICEMINISTRUL TRANSPORTURILOR: “Noi daca ramanem fara bani nu o sa putem intretine drumurile din sate, iar primarii ba”


Potrivit ministerului Transporturilor, dupa ce banii din impozitul pe masini vor fi trasferati primariilor, bugetul fondului rutier se va injumatati. Astfel de la 700 de mii de lei cat este acum va ajunge la 350 de mii de lei. Prea putin pentru reparatia drumurilor nationale, sustine viceministrul Rapcea. 


Vitalie RAPCEA, VICEMINISTRUL TRANSPORTURILOR: “Contractul prevede sa avem peste un miliard 650 de mii de lei contractele cu europenii”

 

Primarii, insa, asteapta acesti bani ca pe o mana cereasca, sugerand ministerului sa gaseasca alte surse pentru intretinerea drumurilor nationale.


Nicolae TUDOREANU, PRIMAR FESTELITA: “Noi in sat din 27 de kilometri de drum avem 2 kilometri asfaltati si 2 de piatra restul nimic, drumurile pline de noroi...”


Veronica HERTA, SEF DIRECTIE FINANTE CHISINAU: “Drumurile nationale raman fara finantare...”


Viorel FURDUI, DIRECTOR EXECUTIV CALM: “Ministerul poate sa mareasca accizele...”


Pe de alta parte, transportatorii sustin ca fondul rutier s-ar mari daca si soferii straini care tranziteaza tara noastra ar plati impozite. 

Potrivit noii politici bugetar-fiscale, din 2017 soferii nu vor mai plati o taxa de drum, ci impozitul pe masina. Suma achitata va fi aceeasi, doar ca banii vor fi transferati nu in fondul rutier, ci in localitatile unde soferii au viza de resedinta. Politica bugetar-fiscala a fost aprobata de catre Guvern si urmeaza sa treaca de votul Parlamentului. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn