Dupa aproape 30 de ani, locuitorii din Causeni vor putea merge la cinema in orasul lor. Cinematograful vechi a fost renovat si a fost deschis aseara in numele regretatului actor Grigore Grigoriu. Filmele vor fi difuzate in fiecare saptamana, iar intrarea este, deocamdata, libera.

Publicat:07.11.2018, 13:42


Cu muzica de fanfara, aseara la Causeni au fost redeschise usile vechiului cinematograf din oras, dupa ce a fost reconstruit. Si daca timp de 26 de ani, cladirea a fost pustie, aseara s-a umplut de lume. De acum incolo, aici vor fi difuzate de doua ori pe saptamana filme produse in Moldova, dar si proiectii straine.

“Foarte bun si pentru tineret si pentru cei mai in varsta. Asa un lucru trebuie de pastrat si de venit."

“Noi demult asteptam. O sa fie un loc frumos pentru tineret, ca sa faca cunostinta. Eu numaidecat o sa vin.”

Primul film rulat pe marele ecran a fost un scurt-metraj despre activitatea lui Grigore Grigoriu, numele caruia il poarta cinematograful. Oamenii l-au privit cu mare interes, mai ales ca de mult nu au mai putut vedea o pelicula de cinema in orasul lor. 

“Clar lucru ca la film nu am fost demultisor pentru ca in Causeni nu ai unde privi un film.”

“De pe vremea sovietica. Atunci era cinematograf, pe urma s-a lasat asa. Acum sper sa fie tineret.”

Locuitorii vor putea veni aici si la teatru. Spectacolele vor fi montate pe scena din cinematograf. 

Octavian GRIGORIU, FIUL LUI GRIGORE GRIGORIU: “Saptamna aceasta vom proiecta “Poienile rosii.” Filmul reper al cinematografiei nationale. Vom invita tinerii cineasti sa isi prezente operele.”

 Potrivit presedintelui Uniunii Cineastilor, Virgil Margineanu deschiderea cinematografului este o opurtunitate nu doar pentru spectatori, ci si pentru regizorii din tara.

Virigil MARGINEANU, PRESEDINTELE UNIUNUII CINEASTILOR: “Pentru noi, cineastii, este un mare eveniment pentru ca toti cineastii fac filme, dar nu vor sa ramana cu ele pe policioara si cred ca multe orasele ar trebui sa ia exemplu.”

 Actorul Grigore Grigoriu s-a nascut la Causeni. El s-a filmat in peste 50 de filme si a devenit renumit dupa ce a jucat rolul hotului de cai in pelicula “Satra”. Cinematograful din Causeni s-a deschis la insistenta fiului actorului, Octavian Grigoriu, iar Ministerul Educatiei a alocat jumatate de milion de lei. Sunt 180 de locuri pentru spectatori, iar intrarea este gratuita.