O treime din tineri sunt gata sa paraseasca tara, arata sondajul facut public astaz. Doar un salariu de 10- 15 mii de lei i-ar mai putea tine acasa. Expertii vorbesc de un al doilea val de migratie, dupa ce primul a lasat satele si orasele mici nepopulate. Acum chiar si moldovenii din municipii sunt gata sa plece, iar curand si Chisinaul iar putea ramane fara oameni.
Salariile mici, preturile mari coruptia si somajul sunt problemele cu care se confrunta oamenii din tara, arata sondajul realizat la comanda IDIS Viitorul. In concluzie, viata ar fi mai grea decat acum 5 ani.
Care sunt problemele cu care va confruntati în prezent?
Salariile si pensiile mici – 56,9%
Preturile mari – 50,3%
Saracia – 37,3%
Viitorul copiilor – 29,6%
Coruptia – 29,1%
Somajul – 24,7%
Asa se face ca familia este scaparea fiecarui moldovean. Atunci cand vine vorba de o problema, oamenii apeleaza la rude, institutiile statului fiind la coada clasamentului.
Vasile CANTARJI, REPRESENTANT CBS-AXA: “O realitate de trib. Nu exista alte institutii sociale si putem apela la ajutor doar la un cerc restrans de persoane.”
In mare parte, respondentii nu sunt multumiti de salariile pe care le au. Prin urmare tendinta parintilor este de a pleca peste hotare unde copii lor se pot realiza. Tinerii sunt cei mai determinati sa paraseasca tara, in favoarea unui trai mai bun.
Veacesla IONITA, ECONOMIST IDIS VIITORUL: “La prima etapa am avut ca au plecat din orasele mici, acum la etapa a doua cei din Balti sunt cei mai determinati de a pleca si banuiala mea este ca urmatorii care spun ca o sa plece sunt cei din Chisinau.”
Ca sa ramana acasa, oamenii nu si-ar dori decat dublarea salariului, spun expertii.
Veacesla IONITA, ECONOMIST IDIS VIITORUL: “De la 250 pana la 750 de euro ar fi salariul care ar determina populatia sa nu paraseasca tara.”
Pe de alta parte, respondentii nu au incredere nici in reforma pensiilor, care prevede majorarea varstei de pensionare, pentru ca ar favoriza functionarii publici si angajatii organelor de drept. Oamenii se tem sa-si deschida afacerii, deoarece, spun ei, statul le-ar pune bete in roate.
Veacesla IONITA, ECONOMIST IDIS VIITORUL: "Banii sunt pe locul 4 si 5, pe primul loc de doua ori mai tare sunt actiunile statului. Statul creeaza cele mai mari probleme.”
Cei 1100 de respondenti care au fost intervievati, spun ca fie ei, rudele lor sau cunoscutii si-au inchis afacerile din cauza multiplelor controale din partea statului. Al doilea motiv ar fi lipsa pietei de desfacere, urmata fiind de concurenta neloiala. Sondajul a fost realizat de CBS-AXA, la comanda IDIS Viitorul in perioada 19-20 septembrie si are o marja de eroare de 2,8 la suta.