Strategia procurorilor privind recuperarea miliardului nu ar fi decat un document politic care ar prezenta faptele distorsionat. Sustin expertii de la Centrul de Politici si Reforme, care au analizat documentul si au ajuns la concluzia ca obiectivele pe care si le-au oamenii legii. Responsabilii de la Procuratura si Centrul National Anticoruptie au refuzat sa comenteze.

Publicat:18.06.2018, 15:46

Analistii ONG-ului sustin ca autoritatile prezinta faptele distorsionat, pentru ca nu se refera doar la recuperarea miliardului furat din rezervele BNM, ci si la recuperarea activelor deturnate in perioada anilor 2007-2014, lucru care ar crea confuzie si ar lasa loc de speculatii.

Mai mult, obiectivul de a recupera 10,7 miliarde de lei e modest, in conditiile in care strategia acopera tranzactiile din 2007 incoace. Sugestia expertilor este ca Moldova sa initieze o investigatie internationala in acest sens. Acestia nu mai inteleg de ce strategia Kroll nu se regaseste in documentul publicat de Procuratura Generala, pentru ca nu este clara o eventuala legatura.

Am incercat sa obtinem o reactie de la Procuratura si CNA, insa acestea au preferat sa nu comenteze. In perioada 2012-2014 din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibanck a fost furat peste 1 mlrd de dolari. Statul a contractat compania Kroll sa faca lumina in acest furt.