Familii imprastiate in toate colturile lumii, copii singuri ori crescuti de bunici si parinti plecati de nevoie la munca in strainatate. Asa este vazuta migratia prin ochii copiilor, care si-au expus trairile pe foaie. Micuti din diferite localitati au participat la un concurs, destinat Zilei Internationale a Migrantilor, marcata astazi.

Publicat:18.12.2018, 18:01

La doar cei 10 ani, David spune ca stie ce inseamna dorul. Desi desenul lui este despre mama, baietelul povesteste ca tatal este cel care deseori pleaca peste hotare ca sa castige un ban. 

Desi multi dintre ei abia au pasit in clasa intai, copiii spun ca inteleg ce este migratia si ca au simtit-o pe propria piele. Asa ca, nu le-a fost greu sa ilustreze fenomenul printr-un desen. 

Desi picturile au fost diferite, toate aveau ceva in comun: despartirea de cei dragi. Peste 600 de copii din diferite localitati din tara au participat la concurs, iar 18 dintre ei au primit diplome si premii. 

De pe urma migratiei au de suferit mii de familii din tara noastra, iar ce au de facut autoritatile pentru a solutiona problema, o stiu chiar si copiii. 

Concursul a fost organizat la Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, cu ocazia Zilei Internationale a Migrantilor, marcata anual pe 18 decembrie. Potrivit ultimelor date oficiale ale Biroului de Migratie si Azil, peste 800 de mii de moldoveni se afla peste hotare, totusi expertii afirma ca numarul ar putea fi mult mai mare. In 2016, se estima ca zilnic cate 7 cetateni parasesc tara.