Fostul viceministru al Ministerului de Interne, Veaceslav Ceban a fost retinut ieri de ofiterii Procuraturii Anticoruptie fiind suspectat de coruptie.
Potrivit sefului SPPS, Anatolie Golea, fostul sef de la DIP si fost viceministru al MAI, Veaceslav Ceban a fost retinut pentru trafic de influenta intr-un dosar de coruptie. Acesta ar fi luat o suma de bani pentru a rezolva un dosar.
Serviciul Protectie si Paza de Stat a inititat o ancheta de serviciu. Potrivit lui Golea, impreuna cu Ceban a fost retinut si finul acestuia.
Ceban a fost numit in functia de viceministru al MAI in mai 2013 de catre guvernul de atunci, la propunerea ministrului MAI de atunci, Dorin Recean, iar inainte de asta a ocupat functia de director al Departamentului Institutiilor Penitenciare.
In prezent, fostul viceministru al MAI, Veaceslav Ceban, este seful unei directii generale al Serviciul de Protectie si Paza de Stat.
Comunicatul emis de Procuratura Anticoruptie:
"Fostul şef al Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi Viceministru al Afacerilor Interne, cercetat penal într-un dosar de trafic de influenţa. I se incrimineaza ca ar fi trebuit sa primeasca zeci de mii de euro mita pentru a soluţiona un dosar
Fostul şef al Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi Viceministru al Afacerilor Interne a fost reţinut de ofiţerii şi procurorii anticorupţie. Funcţionarului i se incrimineaza ca ar fi trebuit sa primeasca prin intermediul finului de cununie zeci de mii de euro mita pentru a soluţiona favorabil un dosar.
Potrivit datelor preliminare ale anchetei, un angajat al Serviciului Vamal, tot el finul de cununie al fostului viceministru, ar fi extorcat şi primit 60 000 de euro sub pretextul ca ar avea influenţa, prin intermediul naşului, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmarire penala si clasare a procesului penal, în care denuntatorul este învinuit de fabricarea şi punerea în circulaţie a multiplelor carduri bancare.
Dat fiind faptul ca denunţatorul nu dispunea de suma respectiva, întelegerea a ajuns pâna la vânzarea apartamentului pentru a face rost de bani. Vameşul ar fi gasit şi un cumparator pentru acel imobil, care, însa, nu a putut fi vândut din motiv ca era înregistrat pe o terţa persoana.
Ulterior, dând asigurari ca problema procesului penal poate fi soluţionata prin intermediul naşului de cununie, vameşul a prezentat drept argument pasaje din discuţia cu acesta pe Viber. În ultima instanţa, s-a convenit ca banii vor fi transmişi în doua rate câte 45 000 de euro şi 15 000 de euro, respectiv, pana la data de 24 iunie curent.
Urmare a masurilor speciale de investigaţie şi acţiunilor de urmarire penala, atât angajatul vamal, cât şi fostul viceministru au fost recunoscuţi în calitate de banuiţi şi reţinuţi pentru 72 de ore. La moment se întreprind acţiuni de urmarire penala în vederea administrarii probelor utile şi pertinente pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cauzei.
Un dosar penal a fost pornit pe acest caz în temeiul art. 326 alin. 3. Cod penal al Republicii Moldova. Daca vor fi gasiţi vinovaţi, banuiţii risca pâna la 7 ani de închisoare.
Urmarirea penala este exercitata de un grup de ofiţeri şi procurori anticorupţie."