Google+

Gazul romanesc va ajunge in capitala in cel mult doi ani, sustine firma care a inceput lucrarile pentru extinderea conductei Ungheni -Chisinau - VIDEO

Gazul romanesc va ajunge in capitala in cel mult doi ani, sustine firma care a inceput lucrarile pentru extinderea conductei Ungheni -Chisinau - VIDEO
Embed:

Gazul romanesc va ajunge in capitala in cel mult doi ani, sustine firma care astazi a inceput lucrarile pentru extinderea conductei de la Ungheni la Chisinau. Evenimentul a fost un prilej pentru ca prim-ministrul care candideaza la parlamentare, sa iasa din nou la rampa, in ultima saptamana de campanie. Asa se produce simbolic unirea, a subliniat Pavel Filip in fata oficialilor din Romania.


“- Care e masina directorului? - Acum nu e. - Acum pe o nota serioasa, felicitari. “

 

Aceasta este macheta complexului care va fi ridicat in apropierea Universitatii Agrare si se va intinde pe o suprafata de 4 hectare. De aici va fi dirijat procesul de curgere a gazelor naturale dintr-un sistem de transport in altul, vor fi semnalizate avariile si vor avea loc schimburi de date tehnice cu un centru similar din Romania.

 

Odata cu lucrarile de constructie a edificiilor, incep si cele pentru extinderea conductei Ungheni-Chisinau.

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Noi aici, de fapt, facem al doilea pas catre securitatea energetica a RM. Dupa multi ani, cu fiecare pas catre Vest, pretul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de catre cei care il livrau in Moldova. Ne apropiem de ziua in care asta nu se va mai intampla.”

 

Conducta Ungheni-Chisinau va avea o lungime de  peste 110 km. Proiectul presupune o investitie de 93 de milioane de euro, iar realizarea acestuia va permite asigurarea tarii noastre cu tot volumul necesar de gaze naturale, spune premierul.

 

Cristian CHINDEA, DIRECTORUL GENERAL AL ANTEPRIZA CONSTRUCTII INSTALATII, CLUJ: “Data la care vor fi finalizate lucrarile este februarie 2020. Garantia post executie va fi de 6 ani.”


De fapt, contractul prevede un termen maxim de 23 de luni. Prima parte a conductei de la Iasi la Ungheni a fost pusa in functiune in 2014, si prin ea s-au livrat un milion de metri cubi de gaze pe an, ceea ce inseamna ca pana astazi Ungheniul si alte cateva localitati din apropiere au consumat gaz romanesc.

 

Responsabilii mentioneaza ca extinderea conductei va oferi siguranta energetica Moldovei, care acum depinde in totalitate de gazul rusesc.

 

Zilele trecute, portalul MoldStreet scria despre faptul ca imediat dupa alegerile parlamentare, ne-am putea pomeni cu o crestere semnificativa la gazele naturale, care va provoca si o scumpire la alte servicii. De vina ar fi politica tarifara din ultimii ani si majorarea pretului de import.

 

Astazi, premierul ne-a spus ca nu stie nimic despre o asemenea posibilitate.
Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn