Pentru a doua oara intr-un singur an, Moldova a ramas din nou fara guvern. Executivul condus de Valeriu Strelet a fost demis astazi de parlament, cu votul comunistilor, socialistilor si democratilor. Strelet a declarat ca si-a dat seama ca va demis dupa ce nu i-a raspuns la telefon lui Vlad Plahotniuc acum o saptamana.

Ultimul update: 29.10.2015, 15:13 Publicat:29.10.2015, 08:00

Pentru demiterea guvernului Strelet au votat comunistii, socialistii si democratii. Liberalii si grupul neafiliatilor condus de Iurie Leanca s-au abtinut.


Valeriu STRELET, EX-PREMIER:“ M-a sunat Plahotniuc, nu i-am raspuns, i-am spus lui Candu sa nu ma sune ca nu am ce vorbi cu el. A inteles ca se va declansa un proces.”

 
La fel ca si liderul sau de partid, Vlad Filat, in ultimul discurs al sau de la tribuna parlamentului, Valeriu Strelet l-a acuzat pe Plahotniuc ca trage sforile in tara si ca vrea sa mentina aceasta situatie.


Valeriu STRELET, EX-PREMIER: “ Sunt extrem de ingrijorat de soarta RM. Nu se doreste stabilitate poltica, se doreste conservarea, asa e comod, asa pot fi trase sforile.Voi sunteti captivii unui singur om.”

 
Inainte de procedura de vot, democratii au anuntat motivele pentru care au decis sa-l demita pe Strelet.


Marian LUPU, LIDER PD: “ Noi am cerut ca colegul sa-si dea demisia. Ce face? Avocatura lui Filat si se ocupa de partid. Consideram inacceptabil.”

 
Valeriu STRELET, EX-PREMIER: “ Avocatura pt Filat. AM vorbit despre aeroport, probabil Shor nu mai are nimic cu aeroportul. De ce inventati motivul?”

 
Marian LUPU, LIDER PD: “Ii reprosam ca impreuna cu Filat stau in spatele platformei Da. Eram in drept sa denuntam acordul aliantei.” 

 
Valeriu STRELET, EX-PREMIER: “ Suportul DA, falsuri si minciuni, ce este rau in cererea oamenilor care au venit in strada din cauza ca se confrunta cu probleme reale.”

 
Marian Lupu l-a mai acuzat pe Strelet ca a incercat sa impiedice ancheta in cazul miliardului furat din cele trei banci. In plus, i-a reprosat faptul ca majoritate parlamentara nu exista in acest moment, asa ca trebuie sa acepte venirea grupului Leanca la guvernare. Liderul PD afirma ca liberal-democratii pot participa in continuare la guvernare, doar fara Strelet premier.


Marian LUPU, LIDER PD: "Nu va face alianta de stanga. Sub nicio forma. Gata, a trecut sperietoarea. Nu va mai crede nimeni. In cel mult o saptamana sa cvem o majoritate politica. PD este gata sa negocieze."


Valeriu STRELET, EX-PREMIER: “ Nu vom participa in jocuri. Politica a fost afacere. Vom decide cum participam mai departe.”


Disensiunile dintre PLDM si PD au aparut dupa ce acum doua saptamani, Vlad Filat a ramas fara imunitate parlamentara si a si fost retinut. Atunci, Filat l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc ca este autorul scenariul arestarii sale. 


VEZI SI: PSRM: Motiune de cenzura impotriva Guvernului Strelet. Cati deputati au anuntat deja ca sunt gata sa o sustina - VIDEO