In miez de primavara a nins mai rau ca iarna, iar zapada care a fost ca si aruncata cu lopata peste oras a paralizat practic capitala. Peste 500 de copaci si crengi au cazut, blocand drumuri, avariind masini si linii de electricitate. Cinci oameni au fost raniti de crengile cazute peste ei. Neputincioasa in fata stihiei, municipalitatea le recomanda orasenilor sa evite deplasarile pe strazi si trotuare, iar soferilor - sa nu parcheze masinile pe sub copaci.

Publicat:20.04.2017, 14:04

La fel ca si cea din decembrie, ninsoarea din aprilie a paralizat capitala. Sub greutatea zapezii circa 500 de copaci si crengi au cazut la pamant, blocand drumuri, avariind masini si linii de electricitate.

Pietonii si soferii s-au avantat parca intr-o cursa pentru supravietuire. 5 persoane au fost ranite de crengile, care au cazut peste ele. Municipalitatea le recomanda orasenilor sa evite deplasarile pe strazi inclusiv pe trotuare, iar soferii sunt indemnati  sa nu parcheze masinile pe sub copaci.

Dupa zapada cazuta astazi dimineata, in capitala a inceput sa ninga cu ramuri. Nu era strada pe care sa nu vezi vreo creanga rupta sau vreun copac doborat, iar tabloul parea unul apocaliptic. Pavel Rasneanu se deplasa spre serviciu la volanul acestui BMW, cand s-a trezit cu un arbore peste masina.

“Ce naiba o sa-mi intoarca mie cineva asigurarea credeti? Sa vedem ce e de facut. Nici nu ma duce capul ce sa fac.”

“Cine suntem noi? Dumnezeu e vinovat.”

Se afla in masina si Nicolae Turcanu. Incerca sa gaseasca un loc de parcare cand automobilul sau a fost acoperit de crengi si frunze.

“Am auzit o bubuitura si mi-a cazut acoperisul in cap. Ma bucur ca am ramas in viata.”

O situatie similara - pe strada Petru Movila.

“Am intrat in policlinica, am iesit si copacul era deja peste masina.”

“Aveti cablu? Haideti sa luam copacul pentru a elibera drumul. Daca v-am ajutat pe dvs, sa ii ajutam si pe altii. “

Mai toti soferii din Chisinau au facut astazi slalom printre crengile si copacii doborati. Pe Alexandru cel Bun de exemplu, un pilon de electricitate a cazut chiar in mijlocul drumului blocand circulatia.

“A cazut si a huit aici doamne fereste. Dupa Paste vine Craciunul.”

Chiar langa cladirea Primariei capitalei un copac a blocat strada Vlaicu Parcalab.

“Trebuia cineva sa suie in copac si sa scuture omatul? Asta e imposibil, e puterea naturii.”

“Magaru ista nu curata copacii, primarul ista.”

Mai toate curtile de blocuri erau  astazi pline de copaci si crengi. Te simteai in siguranta, doar daca nu erai pe sub copaci.

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Un pas in siguranta pe strazile capitalei poate fi numit astazi un miracol. Crengi cazute sunt peste tot, iar daca te afli in masina sau transport public, cat de cat, mai esti ferit de vreo napasta, ca si pieton te poti trezi imediat pus la pamant de vreun arbore imens.”

Vladislav TARATA, INSPECTOR DE PATRULARE: “Sa evite deplasarile pe strazile inguste care sunt impaienjenite cu copaci vechi.“ 

Pe strada Ion Creanga un sens de circulatie a fost blocat mai bine de o ora din cauza unui copac.

"Iaca uitati-va singura, feriti-va de acolo.”

"Cum sa fii in siguranta, daca copacii sunt de omat. Poti sa treci si copacul sa cada peste tine.”

"Asa primavara n-am vazut de multi ani.”

Cateva chioscuri de la piata de flori de pe Banulescu Bodoni au fost avariate dupa ce o creanga a strapuns acoperisul.

„Acoperisurile astea sunt slabute si cad peste noi.”

„Daca o s-o tina tot asa. Uitati-va cate crengi sunt. Nu cred ca o sa stam la munca.”

O portiune din strada Puskin a ramas paralizata dupa ce o creanga a cazut peste liniile de electricitate, avariindu-le. Troleibuzele au stat nemiscate in coloana zeci de minute.

“De la Grenoble, pana aici. O ora jumate. La 9 m-am urcat.”

”N-a fost adecvat informat primarul cu meteo si sa fie la curent cu tot ce se petrece.”

Soferii spun ca zapada nu le-a creat probleme in trafic. Pericolul venea de sus din copaci.

“Tot asa se circula ca intr-o zi obisnuita.”

“Unde sunt copaci cazuti e dezastru.”

”Copacii is rasturnati, rupte crengile.”

Cei care si-au lasat masinile acasa au scapat si de amenzi. Inspectoratul de Patrulare avertizeaza ca soferii care circula pe zapada fara anvelope de iarna risca si in aprilie sa fie sanctionati.

Utilajele de deszapezire au iesit si ele pe strazi astazi. 21 de masini au curatat  strazile, inca de la ora 7 dimineata, imprastiind material antiderapant. Drumarii vor lucra si in aceasta noapte.