Fostul viceprimar al orasului Orhei, Igor Grigoriev, care a condus campania electorala a lui Ilan Shor, aducand-ul pe acesta in fotoliul de primar de Orhei, intr-un interviu pentru portalul Deschide.md face mai multe dezvaluiri despre cum a lucrat pentru Sor.
Interviu acordat pentru Deschide.md
Campania lui Shor si proiectele care baga orasul în datorii
— Cum ati ajuns în echipa lui Ilan Shor?
— Pe data de 12 mai m-a sunat un vechi prieten, coleg de facultate cu care am învatat toti trei: eu, Igor Dodon si Viorel Melnic. Tot noi trei, la o anumita etapa eram si în conducerea Ministerului Economiei si Comertului: Dodon - ministru, Melnic - viceministru, iar eu - director general al Agentiei Proprietatii Publice de pe lânga MEC. Viorel Melnic a plecat de la vama în decembrie 2009, la holdingul lui Ilan Shor. Deci, m-a contactat si m-a întrebat daca ne putem întâlni, pentru ca Ilan Shor are o propunere pentru mine. „Este asa o idee: Shor vrea sa candideze la Orhei ca primar, ce zici daca ai prelua conducerea staff-ului electoral?”. O propunere cazuta ca piatra din pod. Am stat si m-am gândit si am zis: „Chiar mi-i interesat cum va fi”; desi realizam ca m-as putea trezi cu multe bube în cap.
— Bine, dar în campanie lumea nu va punea întrebari legate de miliard?
— Stiti, asta si a fost paradoxul: nimeni nu a întrebat asa ceva. Repet, a fost cel mai mare paradox pentru mine. O singura data lumea a reactionat mai agresiv. Eram la o întâlnire la fabrica de mobila, dar Ilan Shor a potolit spiritele... În rest, alegatorii au fost „cuceriti” cu câteva proiecte fumoase pe care le-a facut în prag de campanie prin intermediul fundatiei „Miron Shor”: parcuri pentru copii, stadion si altele.
Daca nu avea sa fie Shor în campanie, cu siguranta alegerile aveau sa fie câstigate de candidatul PL, Roman Botan. Dar noi am avut o campanie de succes, desi ne-am organizat în mai putin de o luna...
—Asa-zisele proiecte de succes, implementate la Orhei, care îi bucura pe oamenii de acolo, din ce bani se fac? Si conform caror scheme?
— În primul rând, este important de spus ca toate proiectele implementate sunt pe principii de caritate, nu investitionale. Respectiv, ele nu aduc venituri. Putinii bani care se achita pentru ele vin de la Holding, în rest, ele pur si simplu genereaza datorii. De exemplu, magazinele sociale au fost trecute la balanta Pietei Centrale, iar acum ele aduc în fiecare luna pierderi de sute de mii de lei. SCL-ul are epuizat tot bugetul anual din bugetul Primariei, desi pâna la sfârstul anului mai sunt înca trei luni. Apa-Canal are pierderi operationale de 4-5 milioane de lei si despre asta se tace. Unii ma suna si îmi spun ca aceste întrerpinderi sunt falimentate, ca dupa aceea sa fie vândute pe banuti. Eu nu cred asta.
— Cu Vlad Plahotniuc va cunoasteti?
— Da.
— Când v-ati cunoscut?
As putea sa nu raspund?... Ceea ce va pot spune cu siguranta este ca, în Republica Moldova, toti ce care sunt implicati în politica – Guvern, Parlament, businesul mare – se cunosc foarte bine si asta nu trebuie sa te temi sa o spui, dupa cum o fac multi altii care, astazi, aspira la mai mult, nu poti sa fii fatarnic. Pe Vlad Plahotniuc l-am cunoscut în 2006,, în cadrul activitatii mele legate de Ministerul Economiei, de Agentia Propretati Publice. În acea perioada eram într-o echipa cu Igor Dodon.
— Dvs. ati avut o relatie buna cu Vlad Plahotniuc?
— Destul de buna. Am o stima fata de acet om: este foarte bun organizator.
— Dar domnul Dodon avea o relatie buna cu Vlad Plahotniuc?
— Dar Dvs. cum credeti, daca ambii faceam parte din aceeasi echipa….
— Ati fi gata sa faceti parte din echipa lui, a PD?
— Liber, dar mi-as dori sa fie lichidata chestia asta legata de oligarhie.
— Dar cu Veaceslav Platon va cunoasteti?
— Da. Si pe el îl respect – pentru abilitatile pe care le are. E baiat foare destept. Tot timpul mi-a facut placere sa discut cu el.
— Când v-ati vazut ultima data?
— În 2013, la nunta cumatrului Sergiu Sârbu. Platon m-a întrebat atunci daca nu ma tem sa fiu singurul comunist în acel anturaj.