Google+

Dupa 32 de ani, unica sectie de endocrinologie pentru copii din tara a fost reparata din talpa si dotata cu mobilier nou din banii oferiti de guvernul roman - VIDEO

Dupa 32 de ani, unica sectie de endocrinologie pentru copii din tara a fost reparata din talpa si dotata cu mobilier nou din banii oferiti de guvernul roman - VIDEO
Embed:

2017 va fi, la sigur, anul inaugurarilor in spitalele din capitala. Nu trece practic nicio saptamana fara prezentarea unei sectii renovate. Astazi autoritatile s-au laudat cu unica sectie de endocrinologie de copii din tara, care a fost reparata din talpa si dotata cu mobilier nou. A fost posibil cu sprijinul Guvernului Romaniei, care a alocat doua milioane 600 de mii de lei.

 

Acum in sectie e mai bine decat intr-un hotel, spun medicii. Mobilierul este nou, peretii - vopsiti, pardoseala schimbata, bucataria si baia reparata. Copii, internati aici, s-au aratat multumiti de schimbare. 

 

“Ma simt ca acasa.”

 

“Este bine, curat, comod, mobila noua.”

 

 Mai ales, ca in sectie a fost amenajata si o sala de joaca. Aici copiii pot invata sau viziona documentare si desene animate despre boala lor. 

 

“Aici sunt sfaturi pentru dieta diabeticilor.”

 

Totusi unii parinti au gasit si un cusur - in saloane nu au fost instalate paturi si pentru ei. Astfel, ca sunt nevoiti sa se inghesuie noaptea cu picii lor.

 

“E bine si asa. - Dar nu ati cerut un pat suplimentar? - Nu, ca am inteles ca nu e voie. - Cum dormiti cu copilul pe un pat? - Bine, fiica e mica, are sase ani si incapem.”

 

 Sectia de endocrinologie de la Institutul Mamei si a Copilului a fost deschisa acum 32 de ani si de atunci nu a mai fost reparata. 

 

Adrian CHIRIAC, SEF SECTIE ENDOCRINOLOGIE IMC: “Cu efortul mult mai mare a personalului medical se reusea sa se faca profilaxia contra infectiilor. Acum este mult mai simplu sa respectam conditiile de igiena, peretii sunt prevazuti ca sa poata fi prelucrati.”

 

 Asistenta superioara, Alexandra Mocanu munceste aici de 30 de ani. Sustine ca anterior, tencuiala cadea de pe pereti, iar medicii se impiedicau de pardoseala veche.

 

Alexandra MOCANU, ASISTENTA SUPERIOARA SECTIA ENDOCRINOLOGIE IMC: “Acum muncim in conditii bune.”

 

 Reparatie a fost posibila datorita Guvernului Romaniei, care a alocat doua milioane si 600 de mii de lei. La inaugurare nu a lipstit Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Daniel Ionita, care a facut o tura prin sectie.

 

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI LA CHISINAU: “Bucuria acestui proiect poate fi citita pe fetele celor care lucreaza zi de zi aici si pe fata micutilor, care se trateaza aici.”

 

 Stela GRIGORAS, MINISTRUL SANATATII, MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: “Toate proiectele sunt in parteneriat.”

 

 Sectia de endocrinologie pentru copii de la Institutul Mamei si Copilului este unica in tara. Capacitatea sectiei este de 20 de paturi, iar anual aici se trateaza 700 de bolnavi. Oficial, anul trecut, au fost inregistrati peste 100 de mii de oameni cu patologii endocrine.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn