Google+

In fiecare saptamana, in Moldova, un om moare din cauza violentei in familie. Sunt datele politiei, care afirma ca principalele cauze ale acestui fenomen sunt lipsa educatiei, saracia si alcoolul - VIDEO

In fiecare saptamana, in Moldova, un om moare din cauza violentei in familie. Sunt datele politiei, care afirma ca principalele cauze ale acestui fenomen sunt lipsa educatiei, saracia si alcoolul - VIDEO
Embed:

In fiecare saptamana, in Moldova, un om moare din cauza violentei in familie. Sunt datele politiei, care afirma ca principalele cauze ale acestui fenomen sunt lipsa educatiei, saracia si alcoolul. Anul trecut 6 mii de persoane, dintre care 300 de barbati, s-au plans ca au fost victime ale violentei in familie.


Nicoleta a fost batuta ani la rand de fostul sau sot, traind experiente despre care si acum ii este greu sa vorbeasca. 

 

Nicoleta, VICTIMA A VIOLENTEI IN FAMILIE: In timpul casniciei cu sotul meu, am avut momente si placute si neplacute”

 

 Multa vreme nu s-a putut hotari sa se desparta de el.

 

Nicoleta, VICTIMA A VIOLENTEI IN FAMILIE: “Eu am trait fara tata si vroiam ca copii mei sa nu traiasca fara tata”.

 

Nu a mai rezistat, insa, si s-a plans la politie.

 

Nicoleta, VICTIMA A VIOLENTEI IN FAMILIE: “Am primit protectia necesara, am divortat. Acum traiesc cu copii mei aparte linistit, totul este bine.”

 

 Femeia a venit astazi sa-si povesteasca istoria ca sa incurajeze si alte victime ale violentei in familie sa denunte cazurile de abuz.

 

Veronica CERNAT, REPREZENTANTA ASOCIATIEI “CASA MARIOAREI”: Foarte multe femei rabda violenta de dragul copiilor ca sa creasca intr-o familie completa, dar acesta este cel mai mare risc fiindca copii preiau comportamentul agresiv, abuzic si de ce nu de victima. Femeile se adreseaza foarte tardiv pentru ca se tem sa fie blamate findca suntem inca o tara foarte steriotipizata.” 

 

 Am intrebat oamenii in strada care sunt metodele lor de solutionare a conflictelor din familie.

 

“ Ati ridicat vreodata mana la vreo femeie?- Nu.- Sotia v-a batut vreodata?- Nu.”

 

“ Daca apar conflicte eu cred ca pe cale pasnica, adica daca nu se inteleg persoanale trebuie sa se desparta si sa-si faca viitorul cum doreste, violenta fizica nu cred ca merita.”

 

“ Violenta nici intr-un caz, prin discutii doar, asta este cel mai civilizat , depinde de cultura omului."

 

“Ati primit vreodata vreo lovitura?- Inca si cate, dar a fost in gluma mai mult.”

 

“ Ati ridicat mana vreodata la o femeie, in tinerete, dar imi pare rau.”

 

 Politistii se conduc dupa un standart atunci cand sunt solicitati sa intervina in cazuri de violenta in familie.


“ Politistul are un chestionar care vine la fata locului la solicitarea victemei, sunt anumite intrebari care evalueaza un anumit tip de risc si daca punctajul maxim a riscului prevaleaza si arata ca agresorul trebuieste de a fi inlaturat din familie imediat se intocmeste acest document si se i-a decizia de inlaturare.”

 

 Veceslav BALAN, SEFUL ADJUNCT AL DIRECTIEI GENERALE SECURITATE PUBLICA IGP: “Este nivelul redus de educatie si cultura, lipsa unui loc de munca, starea socio-economica si modul de viata dificil, consumul de bauturi alcoolice, nivelul de trai redus, saracia.”

 

Si daca pentru femeile care devin victime ale violentei in familie in Moldova exista centre de adapost, pentru barbati- nu. Asa ca acestia se pot refugia doar la rude, daca le au. Potrivit politiei, zilnic in Republica Moldova sunt raportate peste 60 de cazuri de abuz in familie. 

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn