Google+

VIDEO - In plina criza, in 2014, sefii de la procuratura s-au ales cu 13 masini. Gurin: "Procurorii trebuie sa fie dotati corespunzator". Contestata de PLDM, legea procuraturii a fost avizata de comisia juridica a Parlamentului

VIDEO - In plina criza, in 2014, sefii de la procuratura s-au ales cu 13 masini. Gurin: "Procurorii trebuie sa fie dotati corespunzator". Contestata de PLDM, legea procuraturii a fost avizata de comisia juridica a Parlamentului
Embed:

Procurorii trebuie sa fie dotati corespunzator. Astfel justifica procurorul general achizitia a 13 automobile pentru sefii de la procuratura, anul trecut, in plina criza. La sedinta comisiei juridice, la care a fost avizata astazi, cu scart, legea procuraturii, procurorul general a venit cu un BMW, cumparat in 2014. Proiectul de lege spune ca procurorii trebuie sa fie dotati corespunzator, sa aiba capacitati corespunzatoare. Bugetul daca permite acest lucru, trebuie sa se realizeze. Anul trecut, in conformitate cu resursele bugetare alocate, planul de finantare, din contul mijloacelor care au fost alocate inclusiv pentru liberalizarea regimului de vize, PG a achizitionat 13 automobile. 10 au fost cumparate in 2014. 8 sau 10-11 au fost cumparate in 2013. Au fost cumparate calculatoare, sisteme informatice, scaune.


Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL: ”In anul 2014, din resursele alocate pentru dezvoltarea capacitatii institutionale, au fosta chizitionate automobile pentru asigurarea deservirii si transportarii camerelor de audiat a minorilor. Au fost schimbate cateva automobile de la PG si automobilul cu care circula PG, un BMW, achizitionat, incluzand taxele, cu 30 si ceva mii de euro.”


Un BMW de seria 535i costa, pe site-ul dealer-ului oficial din Moldova aproape de 2 ori mai mult. Comisia juridica a avizat astazi pozitiv o serie de amendamente la noua lege a Procuraturii. Anume acest document, spune procurorul general explica de ce la sfarsitul anului trecut, in plina criza, cand autoritatile avertizau sa strangem cureaua, ca sa nu avem cheltuieli nenecesare, institutia a cumparat 13 masini noi.


Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL: ”Proiectul de lege spune ca procurorii trebuie sa fie dotati corespunzator, sa aiba capacitati corespunzatoare. Anul trecut, in conformitate cu resursele bugetare alocate, planul de finantare, din contul mijloacelor care au fost alocate inclusiv pentru liberalizarea regimului de vize, PG a achizitionat 13 automobile. 10 au fost cumparate in 2014."


Legea Procuraturii a fost contestata de liberal-democrati care au parasit, in semn de protest sedinta comisiei.


Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: „Astazi a fost inclus in OZ, aseara la ora 6 au aparut niste amendamente fara autor, cu incalcarea tuturor prevederilor Regulamentului Parlamentului.”


Raisa APOLSCHI, PRESED. COM. JURIDICA, DEPUTAT PD: ”Intre timp au venit careva amendamente care vin sa imbunatateasca proiectul in cauza. Cred ca nu e incalcarea regulamentului daca in comisie se examineaza acest proiect. Aceste amendamente au venit, deputatii se vor expune asupra acestora.”


Unul dintre aceste amendamente prevede crearea procuraturii pentru combaterea crimei organizate. Anterior, documentul stabilea crearea a doua procuraturi specializate - anticoruptie si pentru cauze speciale. Procuratura militara ar urma sa fie lichidata. Legea prevede, de asemenea, ca procurorii sa primeasca salarii similare cu cele ale judecatorilor, adica minim 8000 lei. In plus, va fi creata o inspectie a procurorilor, care va monitoriza in ce masura acestia isi fac datoria, iar procurorii de rand vor avea dreptul sa refuze ordinele primite de la sefi. Din cauza intarzierii reformarii procuraturii, in 2014 tara noastra a ratat o transa de finantare de 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Seful delegatiei UE la Chisinau a declarat ulterior ca acesti bani nu mai pot fi recuperati. Procurorul General a mai vorbit astazi si despre ce a discutat la intrevederea cu reprezentantii APCE.


Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL: ”Investigarea fraudelor sectorului bancar si anumite ingrijorari legate de dosarul Filat si Petrenco.”


Coraportorii APCE s-au intalnit astazi si cu presedintele Parlamentului, dar si cu alti lideri politici si sefi de institutii. Ei au venit la Chisinau ca sa examineze conditiile in care sunt detinuti Vlad Filat si Grigore Petrenco la penitenciarul nr 13. Intre timp, Petrenco a fost transferat in arest la domiciliu.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn