Google+

INCIDENTE la Neptun, unde are loc sedinta guvernelor Romaniei si Republicii Moldova: Peste 300 de persoane cer unirea: ”Vrem Unire”, ”Trecem Prutul”, ”Basarabia e Romania”

Oamenii s-au adunat in jurul orei 12.00 in statiunea Neptun, in fata cladirii unde are loc sedinta comuna a celor doua guverne, ei avand steaguri si pancarte cu mesaje precum ”Vrem Unire”, ”Trecem Prutul”, ”Basarabia e Romania”, ”Politica externa comuna” si ”DNA, treci Prutul”, noteaza mediafax.ro.Potrivit mediafax.ro, manifestantii au scandat ”Unire”, ”Basarabia e Romania” si ”Trăiască, trăiască, să-nflorească, Moldova, Ardealul si tara Romanească”.

 

La un moment dat, oamenii au fortat cordonul de jandarmi, pentru a ajunge mai aproape de clădirea unde se desfăsoară sedinta comună a guvernelor.

 

Mitingul este organizat de Platforma Unionistă ”Actiunea 2012”, oamenii spunand că au venit să transmită reprezentantilor guvernelor Romaniei si Republicii Moldova că ar trebui să fie stabilit un calendar pentru unirea celor două state.

 

Iulia Modiga, reprezentanta Platformei Unioniste, a declarat că pentru unificare trebuie făcuti mai multi pasi, între care interconectarea energetică, o bancă natională comună - Banca Natională a Romaniei să preia si operatiunile din Republica Moldova -, dar si o politică externă si internă comune.

 

Ea mai spus că o delegatie a unionistilor urmează să fie primită de către oficialităti în Centrul International de Conferinte Neptun, unde se desfăsoară sedinta comună a guvernelor.

 

La ora transmiterii acestei stiri, sedinta comună a Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova este în desfăsurare.
Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chisinău, în 27 august, cand au fost stabilite prioritătile pentru agenda bilaterală în următoarele luni si a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Aditional la Acordul între Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistentă tehnică si financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

 

Membrii celor două guverne vor stabili în sedinta de la Neptun noile proiecte ce vor fi finantate în baza acestui acord. O atentie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor nationale electrice si de gaze naturale, precum si în domeniul transporturilor, prin proiectarea si realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din Romania la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

 

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul sedintei vizează domenii ale agriculturii si protectiei mediului, dar si sprijin în dezvoltarea domeniului sănătătii, prin extinderea serviciului de interventie de urgente în Republica Moldova.

 

 

Sursa: MEDIAFAX.RO


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn