Mai multi instructori din scolile profesionale din tara s-au intrecut astazi la sudat. Daca pana acum isi aratau muschii in fata elevilor, astazi au trebuit sa cpnvinga un juriu ca sudeaza fara cusur. Chiar si cei cu ani grei de experienta nu au scapat de observatiile expetilor straini. De rand cu barbatii si-a incercat puterile si o femeie, pentru care meseria de sudor nu e doar o profesie, devenind in timp si o ocupatie casnica.


Mult zgomot si mii de sageti sclipitoare aruncate in aer. In aceasta atmosfera, cei mai buni meseriasi din tara au tot taiat si sudat metale. 

"Am vrut sa vin aici sa imi incerc puterile, cu baietii, cu maistrii care sunt aici."

"Cui ii place sa fie avocat, cui ii place sa lucreze cu metalul."

"Eu nu pot sa fiu balerina sau altceva, fiecare isi alege meseria lui."

Participantii au avut de infruntat proba teoretica, dar si cea practica.

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: "Proba practica are doua etape. Mai intai metalul este pregatit, taiat si curatat. Apoi se trece la sudarea propriu zisa. Aici, participantii trebuie sa tina cont de puterea curentului si viteza de miscare a pistolului. Orice manevra gresita duce la o sudare necalitativa, iar cusatura ar putea iesi mai subtire decât placile unite." 

Oamenii spun ca meseria de sudor ar trebui sa o insuseasca fiecare gospodar.

"Poate sa iti defecteze sala de esapament la automobil si o sudezi, sa cada poarta mai stii, e metal se roade. Asta ar trebui orice gospodar sa poata, ca de nu scoate banii si ii dai."

Nici gospodinele nu se dau in laturi. Veronica Tabuleac e maistru la scoala profesionala din raionul Rascani. Femeia de 49 de ani mestereste prin casa de rand cu sotul ei. Cateodata nici nu are nevoie de mana de barbat.

Veronica TABULEAC, SUDOR: "Pana la urma facem lucruri frumoase, cat in bucatarie cat si in sudare, niste suporturi pt folricele, pentru trandafiri, perete, copac."

Competitia a fost acerba, deoarece premiul cel mare de 5 mii de lei, face cat doua salarii si jumatate.

"Salariu putem spune ca nici nu-l avem, adica e foarte mic. Salariul de 2 mii de lei."

Cu un salari mizer, unii profesori au rezistat o viata. Andrian Anghel, de exemplu, lucreaza la scoala profesionala nr. 6 din Chisinau, din 1972. Astazi la concurs  spune ca nu a avut mari emotii.

Andrian ANGHEL, PROFESOR: "Mai liber parca, nu as avea asa mare responsabilitate ca toti elevii."

Chiar si sudorii cu experienta nu au scapat de observatiile unui membru al juriului, venit din Germania.

"Ni-o facut observatie referitor la lucrare. Intr-un loc curentul a fost cam mare si a iesit o strapungere. Cel mai bine e cand elevii intrec profesorii, asta e ideal."

Concursul este la cea de-a doua editie. Cel mai important e sa stii cum sa modelezi metalul, spun participantii.

"Cu metalul trebuie sa te comporti ca cu un bebelus. El iubeste blandete. Trebuie sa ii stii naravul."

Cel care a avut grija, ca toate si fie puse bine la punct este Alexandru Rusu, care este si el de profesie, sudor.

Alexandru RUSU, ORGANIZATOR CONCURS: "Asta e masina de contact. El se foloseste la cratita, manerele, asa, furculite, lingure capac. Toate automobilele care merg prin strada au trecut prin aceasta masina."

In 21 de scoli profesionale din tara sunt pregatiti electrogazosudori-montatori. Aceasta meserie este a patra cea mai solicitata de elevi, dupa cea de bucatar, mecanic auto si frizer.