Toamna a venit la pachet cu viroze. Saptamana trecuta numarul bolnavilor cu infectii respiratorii a crescut alarmant, majoritatea sunt copii. Medicii spun ca acesta e abia inceputul. Cauza ar fi diferenta de temperatura, dar si lipsa unui mod sanatos de viata.

Publicat:14.09.2017, 11:16


De la inceputul lunii septembrie pana acum numarul infectiilor respiratorii a crescut cu peste 40 la suta. Oxana Constantinova, medic epidemiolog, spune ca numai intr-o saptamana aproape 1.500 de locuitori ai capitalei au avut nevoie de ajutorul medicilor, multi insa se trateaza acasa.

Oxana CONSTANTINOVA,MEDIC EPIDEMIOLOG: “In fiecare an, in aceeasi perioada, in prima saptamana de septembrie, numarul se majoreaza. In luna octombrie asteptam vaccinul antigripal.”

 Motive sunt o mie - copiii merg la scoala si la gradinita, unde riscul de infectie este mai mare, oscilatiile de temperatura, dar si lipsa modului sanatos de viata, spune medicul de familie, Nina Chicu. Asa ca, sa nu ne miram, daca brusc respiratia devine dificila, apare febra si tusa – simptome tipice unei viroze.   

Nina CHICU, MEDIC DE FAMILIE POLICLINICA NR.1: “In primul rand, copilul trebuie monitorizat, de administrat multe lichide si apoi sa nimereasca urgent la medicul de familie.”

 Aceasta mamica, bunaoara, sustine ca l-a ferit pe baietelul ei de viroze, pentru inca din primele zile ale vietii a inceput sa-l caleasca.

“Eu nu il imbrac atat de gros. Mai mult ma mira ca intr-o zi atat de calda, parintii isi imbraca copiii foarte gros si transpira si asta e un motiv.“

 Altii spun ca se descurca cu tratamente naturiste sau cu medicamente homeopate. 

”Totusi naturist, nu acasa, sunt medici homeopati care pledeaza pentru un tratament naturist.”

Deoacamdata nu a fost inregistrat niciun caz de gripa.