Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene informeaza cetatenii moldoveni ca autoritatile din Croatia au luat masuri de inchidere, pe o perioada nedeterminata, a sapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Publicat:18.09.2015, 13:43


Potrivit MAEIE, este vorba despre punctele Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina si Erdut. In acest moment, frontiera poate fi traversata printr-un singur punct - Bajakovo, situat pe autostrada Belgrad - Zagreb.

În ceea ce priveste circulatia feroviara, MAEIE informeaza ca toate trenurile de pasageri pe ruta Croatia-Slovenia au fost suspendate – inclusiv trenurile cu destinatie spre tarile din vestul Europei si cele care tranzitau Slovenia. Trenurile pe ruta interna Vinkovci - Vukovar au fost, de asemenea, suspendate, transportul facându-se cu ajutorul autocarelor. Din cauza afluxului masiv de migranti, au fost înregistrate probleme în gara din localitatea Tovarnik, aflata în apropierea punctului de frontiera dintre Croatia si Serbia, pe ruta feroviara Belgrad-Zagreb. Autoritatile croate nu au decis o eventuala suspendare a traficului feroviar pe ruta Belgrad-Zagreb.

Având în vedere ca situatia de la fata locului poate suferi modificari în orice moment, se recomanda cetatenilor care doresc sa se deplaseze în Republica Croatia sa consulte paginile de internet (unde informatia se actualizeaza constant):
- Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en; 
- Companiei Nationale Croate de Cai Ferate - http://www.hznet.hr; 
- Autoritatii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr;
- Agentiei Croate de Aviatie Civila http://www.ccaa.hr).

Totodata, în contextul situatiei create, MAEIE aduce la cunostinta faptul ca, începând de astazi, ora 08.00, autoritatile din Ungaria au decretat stare de criza pentru înca 4 cantoane în sud-vestul Ungariei, respectiv Zala, Vas, Baranya si Somogy. Masura în cauza va ramâne în vigoare cel târziu pâna la data de 18 martie 2016.

De asemenea, MAEIE atentioneaza ca, începând cu data de 15.09.2015 a fost modificata legislatia maghiara în domeniul migratiei ilegale, astfel încât, persoanele care trec ilicit hotarul Ungariei risca pâna la 5 ani de închisoare. 
 
Pentru mai multe informatii cetatenii Republicii Moldova pot apela:
Centrul de Apel al MAEIE
din Republica Moldova: 080090990 (apel gratuit)
din strainatate: +373 22 788 722

Sursa foto: blog.blouinnews.com