Judecatoria Chisinau a pus in aplicare pedeapsa cu inchisoare pentru omor, emisa de instantele din Italia, pe numele lui Sergiu Buruiana, unul dintre suspectii care i-au tuns fortat pe doi tineri la o benzinarie din Calarasi. Buruiana va sta 22 de ani si cinci luni intr-un penitenciar din R. Moldova, dupa ce in aprilie 2012 a omorat un tunisian intr-o piata din orasul Padova, iar justitia italiana l-a condamnat definitiv la 23 de ani si unsprezece luni de inchisoare, scrie ZdG.md.

Publicat:15.10.2018, 09:35

Încheierea prin care faptele lui Sergiu Buruiana au fost încadrate în limitele Codului Penal al R. Moldova a fost emisa la 12 octombrie 2018 de catre magistratul Andrei Niculcea, care a a dispus si plasarea în arest preventiv a condamnatului, pâna când actul judecatoresc va deveni irevocabil.

Prin aceeasi încheiere, s-a dispus încasarea din contul lui Sergiu Buruiana în beneficiul familiei partii vatamate a prejudiciului cauzat prin infractiune în suma de 100 000 de euro, precum si cheltuielile de judecata în folosul Trezoreriei statului italian în suma de 3 300 de euro.

Pentru omorul savârsit, Curtea de Jurati din Padova (10 aprilie 2014) si ulterior Curtea de Apel cu Jurati din Venetia (22 aprilie 2015) l-au pedepsit pe Sergiu Buruiana, inclusiv, prin interdictia „pentru totdeauna de a profesa în cadrul institutiilor publice si suspendarea executarii dreptului la autoritatea parinteasca”. 

În acesta parte, instanta din R. Moldova a respins demersul autoritatilor din Italia, pe motiv ca „prevederile legislatiei penale ale Republicii Moldova nu prevad pentru infractiunile comise de Buruiana Sergiu pedeapsa complementara sub forma de interzicerea ocuparii functiilor publice si suspendarea de drepturile parintesti, din care motiv, pedeapsa în aceasta parte nu poate fi recunoscuta si preluata spre executare”.

[...]

Sergiu Buruiana, unul dintre suspectii care i-au tuns fortat pe cei doi tineri din Calarasi, a fost anuntat în cautare internationala de catre organele de drept ale Italiei în octombrie 2012, dupa ce a participat la omorul unui tunisian într-o piata din orasul Padova. Crima a avut loc în aprilie 2012, iar totul ar fi pornit de la un conflict dintre un grup de tunisieni si un grup de moldoveni, care s-ar fi aflat sub influenta alcoolului. Ulterior, Buruiana a fugit din Italia si s-a refugiat în R. Moldova, stat care nu-si extradeaza cetatenii.

Prin hotarârea Curtii de Jurati din Padova din 10 aprilie 2014, Sergiu Buruiana a fost pedepsit cu 24 de ani de închisoare, iar un an mai târziu, la 22 aprilie 2015, Curtea de Apel cu Jurati din Venetia a redus cu o luna pedeapsa.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD