Pentru ca toamna aceasta avem conditii de... iarna pe drumuri, soferii trebuie sa dea dovada de indemanare si atentie dubla ca sa nu ajunga in situatii neplacute. Instructorii auto vin cu sfaturi care prind bine la drum pe o vreme ca aceasta. Ca sa ajungeti cu bine la destinatie, echipati-va masina si fiti cu ochii in patru.

Publicat:20.11.2018, 15:15

Inainte de a porni pe sosele albe de zapada sau ghetus trebuie sa ne asiguram ca masina este dotata, spun instructorii auto.

Constantin CIOBANU, INSTRUCTOR AUTO:Avem nevoie de lanturi, daca va porniti la drum, apa pentru parbriz care nu ingheata, fire pentru reanimarea acumulatorului in caz ca motorasul nostru e slab, racleta in caz ca ingheata geamurile, o perie si nisip.”

 Totusi cu iarna nu te pui. La drum nu ne pornim fara pneuri si trebuie sa tinem cont de cateva reguli atunci cand urcam la volan pe ghetus sau derapam de pe sosea.

Artur CECAN, INSTRUCTOR AUTO: “Chiar daca derapam sunt 3 tipuri de tractiune a automobilelor si iesirea din derapare este total diferite pentru fiecare autoturism. Daca conduceti o masina cu tractiune pe fata, o marire a debitului de combustibil ar scoate masina din derapare…..”

Liliana a asteptat iarna ca sa urmeze cursurile de soferie. Este convinsa ca daca invata sa se descurce pe o asemenea vreme, va face fata oricaror situatii. Ea stie ca daca, peste noapte masina ramane blocata in zapada, poate sa aplice tehnica leganatului.  
 

Constantin CIOBANU, INSTRUCTOR AUTO: Incetisor punem treapta inati, tinem frana, eliberam frana de mana si incetisor ne porim in fata, lucram doar cu amriajul.”

 Totodata, pe timp de iarna soferii trebuie sa aiba de doua ori mai multa rabdare si atentie la drum. Meteorologii anunta ninsori slabe si pentru maine, asa ca aveti grija la drum.