Google+

Istoriile a 13 romani care au salvat evreii in timpul Holocaustului au fost redate in cadrul unei expozitii foto-documentare la Balti - VIDEO

Istoriile a 13 romani care au salvat evreii in timpul Holocaustului au fost redate in cadrul unei expozitii foto-documentare la Balti - VIDEO
Embed:

Au salvat mii de vieti, punandu-si propria viata in pericol. Istoriile a 13 romani care au riscat totul si au salvat evreii in timpul Holocaustului au fost redate astazi in cadrul unei expozitii foto-documentare la Balti.

 

Niusea Zaidenberg are 76 de ani. Mama ei o purta in burta, cand satul lor a fost inconjurat cu sarma ghimpata. Tatal a fost luat pe front. Spune ca a venit pe lume datorita unei familii de romani, care i-a ajutat. 

 

Niusea ZAIDENBERG: “Mama m-a născut în condiţii de neimaginat. S-au găsit oameni buni, care ne-au ascuns pe noi, evrei, întrucât casa ne-au luat-o. Moaşa a acceptat să asiste la naştere doar prin întuneric şi linişte.”

 

Pentru multi evrei, salvarea a venit din partea persoanelor de alte etnii.Acesti oameni au fost decorati cu titlul ”Drept intre popoare”. Iar expozitia  cu aceeasi nume, expusa astazi la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Balti ilustreaza anume povestile unor romani care in anii Holocaustului  au dat dovada de curaj si si-au riscat propria viata.

 

Lidia PADUREAC, ISTORIC: ”Astfel expozitii sunt lectie de istorii  pe viu.  oamenii care s-iau jertfit cu propria viata si alte vieti omensti merita de fi comemorati.”

 

La eveniment a fost si Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova. Oficialul a vorbit despre importanta cunoasterii trecutului.

 

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI IN RM: ”Expozitia sa incercam sa aducem aminte trecutul pentru a incerca modelam viitorul. Este o expozitie despre oamenii simple care au schimbat vieti”.

 

Expozitia va fi deschisa si in alte orase ale tarii. Mai mult de sase milioane de evrei au avut de suferit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial din cauza regimului nazist.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn