Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, a acordat un inteviu pentru Ziarul de Garda.

– Ultimele 2 saptamani au fost extrem de intense, cum au trecut?

– A trecut foarte repede. Ne-am propus sa facem multe lucruri, dar sunt si mai multe care trebuie sa le facem si as vrea ca timpul sa mearga mai incet ca sa le reusim pe toate.

– Cat de asteptata sau neasteptata a fost ziua de 14 iunie? Ce ati inteles atunci, ce ati reusit sa intelegeti?

– Noi am avut niste sperante mai mici, dar am avut sperante ca in ultimele zile se poate intampla ceva. Ne-am gandit ca-n ultimele zile unii deputati pot prinde la curaj si am si lucrat in sensul asta, am incercat sa incurajam mai multi colegi din Parlament. Lucrurile au derulat foarte repede. Nimeni nu stia cu ce o sa se termine aceasta poveste. Au existat ingrijorari majore in raport cu transmiterea pasnica a puterii.

– Deci putem chiar afirma ca nimeni nu stia ce se va intampla, cum va derula?

– Eu am certitudinea ca nimeni nu stia. Din ceea ce cunoastem noi, lucrurile s-au intamplat in felul urmator. Vineri am ramas la Parlament si am tot facut invitatii celor din PSRM. Intr-un tarziu, ei au venit. Am avut o prima discutie care nu a fost nici incurajatoare, nici descurajatoare. Am discutat cateva lucruri, nu toate lucrurile importante. Eu am insistat sa ne vedem sambata dimineata. Pana sambata dimineata, noi am pus la punct un acord de colaborare, un parteneriat politic. Ne-am asigurat ca echipa Guvernului este formata. Cu cativa dintre actualii membri ai Guvernului discutasem si anterior. Lucrurile s-au intamplat in cateva zile, deci nu au fost pregatite cu luni inainte. Pana la urma, lucrurile s-au intamplat cum s-au intamplat.

– Cat de simplu a fost pentru Dvs sa pasiti atat de rapid peste o promisiune si o certitudine anterioara ca PSRM are carente de tot felul si nu puteti colabora, si-n doar cateva zile – ore sa spuneti ca puteti colabora? Si ce ramane in spatele acestei decizii? E ceva ce nu stim?

– Categoric, nu. Absolut tot ce a fost pus la baza acestei colaborari, este public. Nu exista o alta intelegere. N-am facut alte angajamente care n-au fost prezentate cetatenilor. N-am ajuns la aceasta decizie intr-o zi sau intr-o saptamana. Am discutat cu colegii nostri pe parcursul a trei luni si ma refer aici la PAS despre situatia in care suntem. La inceput, categoric, am spus cu totii ca nu putem sa discutam nimic. In timp, cand am realizat ca regimul nu va ceda si oamenii vor fi supusi in continuare la presiuni, atunci cand ne-am gandit cum vor arata alegerile anticipate organizate de regimul lui Plahotniuc – s-a ajuns organic la aceasta decizie. Ne-am asumat un risc, inclusiv un risc de imagine, dar ne-am gandit ca este singura modalitate prin care putem incerca sa scapam tara de acest regim. Si da, atunci am discutat ca aceasta ar putea sa ne coste imaginea, sa nu mai fim sprijiniti de cetateni daca nu ne reuseste. Ne-am asumat aceste riscuri si o sa vedem in viitor cum ne vor judeca cetatenii.

– La moment, considerati ca ati castigat mai mult sau ati pierdut mai mult?

– Suntem siguri ca am eliberat tara de acel regim si conteaza ce am castigat pentru cetateni si ce am castigat noi ca cetateni. Or, deja ne-am recuperat niste libertati, ele trebuie consolidate, trebuie sa consolidam procesele diplomatice si institutiile. Este un proces dificil, dar eu cred ca putem fi optimisti pentru ca lucrurile pe care le-am realizat in cateva zile si faptul ca oamenii au inceput sa se simta liberi in tara, a meritat acest risc.


– De unde aveti certitudinea ca oamenii au inceput sa se simta mai bine?

– Am discutat cu oamenii, am discutat cu cetatenii in strada, am discutat cu primari pe care i-am auzit vorbind – lucruri care nu s-au mai intamplat in ultimii cel putin doi ani de zile. Am discutat cu oameni din societatea civila, cu oameni din presa. In cateva zile avem discutii cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Cred ca toata lumea simte aceasta schimbare.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD.