Ziua Romaniei a fost sarbatorita si la Chisinau. Un grup de tineri a marsaluit prin centrul capitalei ca sa le transmita autoritatilor ca isi doresc foarte mult unirea, iar altii au desenat o harta gigantica a Romaniei, la care au alipit, simbolic, si teritoriul Republicii Moldova. Totul a fost spalat la final de ploaia cu grindina, cazuta in aceasta dupa-amiaza.

Publicat:01.12.2015, 15:38

De ziua Romaniei un grup de activistii din Miscarea Obsteasca “Tinerii Moldovei” au unit astazi Republica Moldova cu Romania. Nu in realitate, ci pe o harta de aproape 500 de metri patrati, pe care au intins-o in scuarul Catedralei. Lor li s-au alaturat cateva sute de oameni care au incojurat harta.


Astfel tinerii au vrut sa demonstreze cat de mult isi doresc unirea cu Romania.


“Harta are si un mesaj reuniti in 2018, fiind termenul pe care il program maxim ca fiind unirea Republcii Moldova cu Romania.” vox“Trebuie sa fim uniti.”

 
Nu i-a imprastiat pe oamenii nici ploaia cu grindina, care a cazut in aceasta dupa-amiaza.

“Ploaia e un simbol...”

 
Tot astazi, cu tricolorul in maini zeci de tineri si varstanici au marsaluit prin centrul capitalei strigand intr-o voce ca Basarabia e Romania. 


Adunati in jurul monumentului lui Stefan cel Mare tinerii au cantat, au dansat si au tinut discursuri.

“Suntem geografic moldoveni, insa de nationatlitate suntem Romani”

 
Iar o tanara si-a vopsit buzele in culorile steagului Romaniei.


Si liberalii au sarbatorit ziua de 1 decembrie. Cu aceasta ocazie ei au depus flori la piatra comemorativa din scuarul Catedralei, unde urmeaza sa fie ridicat un monument numit Al celor trei martiri ai sfintei cauze nationale.

Mihai GHIMPU, PRESEDINTE PL: "Avem nevoie de unire in familie, in alianta"


Nu au lipsit nemultumirile. Un grup de locuitori ai capitalei dintr-o organizatie pro-rusa a scandat lozinci antiunioniste.  Astazi presedintele Nicolae Timofti l-a felicitat pe presedintele roman Klaus Iohanis. Seful statului a spus ca este o sarbatoare pentru toti romanii, inclusiv pentru cei din partea stanga a raului Prut.

Nicolae Tomfti a mentionat si faptul ca la  1 decembrie 1918, Basarabia se afla deja in componenta Romaniei, prin votul istoric de la 27 martie 1918, ceea ce ar fi un motiv de mandrie pentru urmasi. Si premierul interimar Gheorghe Brega a transmis urari  omologului sau Dacian Ciolos. Seful interimar al Guvernului s-a arat optimist in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor bilaterale.