Desi isi propun sa colecteze produsele ce contin mercur, autoritatile nu au elaborat deocamdata un regulament in acest sens. La un an de cand Parlamentul a adoptat legea care interzice importul si exportul obiectelor cu acest continut din 2021, reprezentantii Ministerul Sanatatii strang din umeri si spun ca se vor mai gandi.

Publicat:09.11.2018, 18:27


Termometrele care contint mercur nu vor mai fi gasite in farmacii din 2021. Ele vor fi inlocuite cu cele care sunt inofensive pentru sanatate.

Tatiana TCACI, CONSULTANT : “Ca alternativa avem termometrul electronic care masoara temperatura de la 10 secunde si termometrele non-contact cu infra-rosu.”

Ecaterina nu mai foloseste de ani buni termometrul cu mercur. Ea spune ca cel electronic este mai comod si nu este periculos pentru sanatate.

“Pentru faptul ca termometrul cu mercur este din stecla si usor plesneste, pe cand cel din plastic e ok, e portabil.”

Oamenii si-ar dori ca in 3 ani sa nu mai gaseasca nicaieri obiecte ce contin mercur pentru ca sunt toxice.

Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea care interzice importul si exportul produselor ce contin mercur. Aceasta va intra in vigoare din 2021. Deocamdata insa nu a fost elaborat un regulament prin care sa fie colectate aceste produse, sustin cei de la Ministerul Sanatatii si de la Ministerul Agriculturii.

Acum doua zile la o gradinita din capitala,  sase termometre s-au spart, iar mercurul din ele s-a imprastiat prin incaperi. Salvatorii au intervenit pentru a-l strange. Mercurul este foarte toxic si poate patrunde in organism prin inhalarea vaporilor, prin alimente sau prin contactul cu pielea.

Intoxicarea cu acest metal poate duce la insomnie, pierderea memoriei, dureri de cap si afectiuni ale sistemului nervos. In unele tari este interzis folosirea termometrelor cu mercur, ele fiind inlocuite cu termometre electronice sau cele cu alcool.