Laptele condensat de la o fabrica din Ucraina va fi scos din magazinele noastre. ANSA a descoperit ca acesta contine grasimi vegetale in proportie de 90 la suta, desi nu ar trebui sa aiba deloc. Maine, inspectorii ANSA se vor intalni cu toti producatorii de branzeturi din tara si vor discuta despre scandalul izbucnit in sectorul laptelui.
Gheorghe GABERI, DIRECTOR GENERAL ANSA: “Vom sista importurile, vom informa serviciile respective din acele state cu rugamintea ca ei sa ia la un control riguros pe acei producatori care au transmis pe piata produse neconforme.”
Inspectorii ANSA spun ca pana la sfarsitul lunii martie vor verifica si produsele firmelor de lactate din Moldova. Potrivit directorului Agentiei, specialistii au devenit mai vigilenti in urma scandalul laptelui, mai ales pentru ca ar fi primit atentionari de la guvern. Saptamana trecuta, si liderul PD s-a expus pe marginea acestui subiect.
Vlad PLAHOTNIUC, LIDER PD: “Numai alimente sanatoase.”
Gheorghe GABERI, DIRECTOR GENERAL ANSA: “Noi suntem o institutie guvernamentala, avem aceasta sarcina transmisa prin lege.”
Gheorghe Gaberi spune ca va insista ca in magazine, alimentele care au grasimi vegetale sa stea deoparte de cele care nu le contin. Urmeaza sa fie schimbata si legislatia, astfel incat produsele care au grasimi straine sa nu mai poata fi numite lactate.
Gheorghe GABERI, DIRECTOR GENERAL ANSA: “Ne dorim si ca sa fie amplasat separat si in reteaua de magazine.”
Rezultatele ANSA au confirmat partial datele studului publicat in presa la inceputul lunii februarie. Acesta arata ca o parte din branzeturile fabricate la noi ar avea grasimi vegetale in exces.
A fost vizata, in special, compania JLC. In urma probelor prelevate de inspectorii ANSA, s-a constatat ca branza de 2%, cea de 5% a companiei JLC, cat si untul “Creastianscoe” ar contine pana la 22 la suta grasime straina.
Contaminate in exces ar fi si branzicile glazurate. Intreprinderea neaga acuzatiile si spune ca isi va duce produsele la testare in laboratoare private din Europa.