Legea este, insa un pentru toti. In unele localuri se mai fumeaza, afirma cei de la Asociatia Nationala a Restaurantelor, chiar daca un sondaj publicat astazi arata ca peste 90 la suta dintre cafenele respecta legea. Cu o camera ascunsa, am vazut si noi ca in mai multe localuri, angajatii permit clientilor sa fumeze, si chiar ii incurajeaza, creandu-le conditii.
„-Se permite aici de fumat?-Noi avem sali aparte pentru nefumatori si pentru fumatori. -Nu exista riscul sa fim amendati?-Eu stiu ca nu se permite, dar la noi se permite.”
Aceste imagini au fost filmate cu camera ascunsa intr-un local din capitala. Scrumierele nu lipsesc de pe mese, iar fumul este foarte dens. In incaperea, aflata la subsol, nu exista nici macar un geam. Aici se permite sa se fumeze atat tigari, cat si narghilea, contrar legii. Pe cei care se tem de amenzi, ii linisteste repejor chelnerul.
„-N-o sa aveti amenda. În caz de ceva, localul primeste amenda.”
Un alt local, acelasi peisaj. Aici, chlenerii, in loc de scrumiere, pun pe mese farfurioare.
Aneta ZASAVITCHI, PRESEDINTE ASOCIATIA NATIONALÄ‚ A RESTAURANTELOR SI LOCALURILOR, MOLDOVA „Unii restaurante chiar risca si incalca legea chiar daca nu este frumos. Da, sunt astfel de localuri si nu pot nega acest fapt. Pana nu se modifica legea, indemn toti proprietarii de restaurante sa respecte legea pt ca ne trezim in conditii de concurenta neloiala intre colegi si asta e urat.”
Si totusi, un sondaj recent, realizat pe un esantiont de 200 de localuri din Chisinau si alte 31 din Balti, toate alese la intamplare, a stabilit ca
Ghenadie TURCANU, COORDONATOR PROGRAME CENTRUL PENTRU POLITICI SI ANALIZE IN SANATATE “In 92 de procente din localurile monitorizate nu se fuma in incapere."
In 96 la suta din cazuri, la intrare era afisat semnul de interzicere a fumatului.
Ghenadie TURCANU, COORDONATOR PROGRAME CENTRUL PENTRU POLITICI SI ANALIZE IN SANATATE “Alternativa este in aer liber, in foisor. Cei care au acest obicei au dreptul sa o faca in aceste locuri unde nu dauneaza.”
Desi proprietarii localurilor sunt in continuare nemultumiti de prevederile legii, nimic nu se va schimba.
Ion SALARU, VICEDIRECTOR CENTRUL NATIONAL DE SÄ‚NÄ‚TATE PUBLICÄ‚ „Modificarea legii va discredita actiunile statului in vederea protectiei sanatatii a nefumatorilor, car si a personalului. In constitutie avem scris dreptul la sanatatae, dar inca nicaieri nu es scris dreptul la fumat.„
Studiul a fost efectuat de Centrul pentru Politici si analize in sanatate. Localurile au fost monitorizate mai cu seama seara, in perioada 23 septembrie -6 noiembrie. Realizatorii sondajului mai spun ca in jumatate din ele nu se ofera bon de casa. Conform datelor oferite de Centrul Municipal de Sanatate Publica, in ultimele 3 luni au fost amendate 24 de localuri din capitala. Pentru intreaga tara, totalurile inca nu au fost facute. Sanctiunile se ridica pana la 10.000 de lei. Legea antitutun a intrat in vigoare la 31 mai. Pe langa spatiile publice inchise, legea mai interzice fumatul in parcuri, in apropiere de terenurile de joaca, dar si in masini in prezenta minorilor. Tigarile electronice sau narghileaua tot cad sub incidenta legii.