Locuitorii capitalei ar putea plati taxe pentru animalele de companie incepand de anul viitor. Proprietarii de caini si de pisici vor fi obligati sa-si inregistreze vietuitoarele intr-o baza de date electronica a municipalitatii. Un regulament in acest sens va fi dezbatut la primarie si va intra in vigoare daca va fi votat de consilierii municipali.

Publicat:06.12.2018, 17:47

  
Daca aveti acasa un animal de companie, ati putea plati pentru el o taxa anuala  municipalitatii. 

Karl LUGANOV, PRESEDINTELE ORGANIZATIEI DE PROTECTIE A ANIMALELOR: “Se introduce taxa pentru a controla numarul de animale in casa. Daca omul nu are bani pentru a plati taxele pentru doi, trei caini, nici nu poate sa-i intretina.” 

Taxa ar urma sa fie in jur de 50 de lei, insa suma va fi mai mare pentru cei care vor decide sa nu-si sterilizeze animalele, spun autorii proiectului.   

Denis ZACON, INSPECTOR SUPERIOR, PRIMARIA MUNICIPIULUI CHISINAU:Acesti bani vor fi utilizati pentru amenajarea spatiilor  de plimbare a cainilor si pentru necesitatiile dezvolatari infrastructurii ce tine de animalele de companie”

Regulamentul ar urma sa fie discutat in curand la primarie. Potrivit acestuia, stapanii animalelor de companie vor fi obligati sa-si inregistreze patrupezii intr-o baza de date electronica unica, platind o taxa.

Karl LUGANOV, PRESEDINTELE ORGANIZATIEI DE PROTECTIE A ANIMALELOR:  “Pretul comercial este de 300, 400 de lei, dar va fi o taxa a municipalitatii care nu va depasi 100, 150 de lei. Pensionarii si cei saraci isi vor putea steriliza animalele si le vor putea inregistra gratis” 

Ulterior, fiecare animal va avea o fisa medicala si un cip, iar patrupezii care vor fi gasiti fara stapan in strada, vor fi considerati vagabonzi. Responsabil de inregistrarea necuvantatoarelor va fi Serviciul de Gestiune al Animalelor de Companie, care, insa, deocamdata nu a fost creat. Cei care au acasa un caine sau o pisica spun ca evidenta animalelor este o idee buna,  nu toti insa vor sa plateasca taxe.  

“Sunt de acord. Sa aiba grija de ei, in dinamica sa observe sanatatea animalelor.“

“Ei sunt prietenii nostri. Pentru prieteni nu ar trebui sa platesti, noi purtam responsabilitatea, ce fel de impozite?”

”Este exagerat sa platim pentru alte lucruri,eu nu zic sa facem economii pentru hrana copiilor sau medicina insa putem sa consumam mai putin alcool dar in schimb sa platim pentru intretinerea animalelor.” 

Proiectul prevede un sir de reguli, printre care - daca mergeti cu animalul in transportul public trebuie sa platiti biletul si pentru el. Sau daca acesta moare, trebuie sa anuntati autoritatile, ca in trei zile sa primiti un certificat de deces.

Karl LUGANOV, PRESEDINTELE ORGANIZATIEI DE PROTECTIE A ANIMALELOR: “Am luat din experienta colegilor din Romania, Neaparat trebuie sa poarte un cip. Asta e in primul rand pentru a responsabiliza stapanii.” 

Proiectul va fi dezbatut pe 22 decembrie la primaie, iar ca sa intre in vigoare trebuie sa fie votat de consilieri. Autorii spun ca implementarea acestuia ar fi una complexa si se va face pe etape in cativa ani.