Mai bine mai tarziu decat niciodata. Dar si mai bine - de doua ori in loc de o singura data. Asta si-au zis cativa barbati din Chisinau care in a doua zi de Craciun au sacrificat inca un porc. Oamenii spun ca au decis sa profite in felul acesta de ultima zi de vacanta si sa o invaluie in miros de jumara la foc de lemne.
Ei, si ce daca e a doua zi de Craciun pe stil vechi? Cata vreme e zi libera, traditia inca mai poate fi salvata.
Veaceslav TONU: “Cum am vazut la parinti, asa facem si noi, doar ca traditia e inainte de Craciun, noi mai tarziu, mai batranei. Am intarziat cu traditia.”
Veaceslav Tonu a cumparat un purcelus si i-a venit astazi de hac. A mai taiat unul la sfarsitul lui 2018, insa cum anul s-a inoit, obiceiul trebuia reluat, si-a zis el si si-a chemat prietenii in ajutor.
“Sentimentul e cand il cresti un an de zile, il astepti si apoi vine felul inainte de Craciun, dupa, asta e placerea. L-ai crescut un an de zile si ai dupa ce: o bucata de carne de casa, nu cumparata.”
“Procedura asta e cel mai important. Nu-i carnea cea mai gustoasa, dar procedura. Iata asa afara in zapada si asta e cel mai frumos.”
Barbatii nu isi pot imagina cum ar fi ca statul sa ii lipseasca de ritualul de sacrificare a porcului. Noutatea ca niste romani, care au taiat animalul in Italia risca amenda de 150 de mii de euro li se pare o greseala.
Veaceslav TONU: “La italieni sunt alte traditii, cumpara carnea la magazin, dar noi inca avem traditii care trebuie respectate. - Pana la urma au gresit romanii aia sau nu? - Statul italian a gresit, cred eu.”
“Nu a trebuit deloc sa puna amenda, trebuia sa cheme italienii sa manance si eu o bucata de soric.”
Procedura stramoseasca cunoaste astazi metode moderne de aplicare. In loc de carpe, gospodarul foloseste un aparat de spalat cu presiune.Pana carnea ajunge sa fie rumenita in ceaune, barbatii se ospateaza cu cartofi prajiti.
“Intre timp, cat servim un pahar de vin fiert, o sa mancam niste cartofi prajiti cu jumere de casa, ca la mama acasa, intr-un cuvant. - Dar jumarele sunt facute din cele din porcul de anul trecut? - Aici suntem un colectiv de baieti, care lucram impreuna si in fiecare an cand avem posibilitate – taiem cate un purcel.”
Si infruptatul din soric dureaza. Pentru ca acesta sa fie moale, barbatii il uda stand pe animal.
“Cum a auzit din parinti, sa moara purceii din cutit si noi sa fim sanatosi sa ii mancam.”
“Hai noroc, anul aceasta sa nu fie mai rau ca anul trecut.”