13 copii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani, care se odihneau la tabara Trandafirul, de la Vadul lui Voda, au fost batuti, umiliti si amenintati de educatori. Cel putin asa sustin parintii minorilor, care au depus plangere la politie.

Publicat:09.08.2018, 07:18

Totul a iesit la iveala ieri, cand unul dintre copii le-a sunat parintilor si le-a a povestit prin ce i s-a inamplat si prin ce a trecut in vacanta. Baiatul l-a sunat pe tatal sau si i-a spus ca in timp ce dormea a fost batut de cativa educatori.

Parinte: "M-a sunat si a zis: tata, vina si ma ia acasa. Am venit aici si ei erau pe plaja. Am intrebat care e situatia si mi-au spus ca totul este in regula. Unul dintre ei povestea cum i-a batut pe copii. Am fost la spital, am scos vanataile. Pe teritoriul taberei e dezastru. Nu ne permiteau sa intram acolo."

“In aceasta seara au venit doi educatori cu un copil de varsta de 15 ani in stare de ebrietate. Au venit cam in zece casute cu o bata de fier, au inceput sa dea in copii care dormeau.”

Din cele ce povestesc copiii, educatorii au avut un comportament neadecvat de la inceputul sejurului.
 
“Seara am inteles ca au baut la ei in camera. Vorbeau vulgar fata de noi.”

Potrivit politiei, doi educatori care aveau varste cuprinse intre 16-17 ani au sarit la bataie dupa ce au consumat alcool. Politia a pornit un dosar penal pentru tortura.

Comunicatul emis de politie:

A fost initiata o cauza penala pentru privare ilegala de libertate, în privinta administratorului, fiind retinut pentru 72 de ore în izolatorul Directiei de Politie a mun. Chisinau. De asemenea minorii agresati fizic au fost audiati si acordata asistenta necesara, inclusiv psihologica, cu îndreptarea la Centrul de expertiza medico-legala pentru constatarea gradului de gravitate a leziunilor corporale provocate. Toate circumstantele în care a avut loc incidentul se stabilesc.

Politia a relevat unele derogari de la prevederile legale în activitatea taberei de odihna pentru copii, fapt pentru care la data de 31 iulie 2018, a fost sesizata APL din or. Vadul lui Voda de catre politie, fiind solicitata în mod de urgenta primirea unei decizii în acest sens.

În cadrul actiunilor de urmarire penala, urmeaza a fi investigate, inclusiv, cauzele si conditiile ce au favorizat comiterea faptelor infractionale, precum si reactia tardiva a institutiilor abilitate în domeniu.