In timp ce piata noastra este plina cu carne de pui din Ucraina si Brazilia, fermele de la noi se chinuie sa-si faca loc pe piata europeana. Dupa ce Rusia a interzis importul de carne din Republica Moldova, inclusiv cea de pui, producatorii se plang ca lunar pana la 30 la suta din productie ramane nevanduta. Guvernul de la noi da din umeri si spune ca nu poate interzice importul de carne de pasare, din cauza acordurilor internationale. Asa ca unica solutie ar fi exportul in UE. Europenii insa impun conditii dure.

Publicat:16.06.2016, 16:26

  
Carnea de pui se numara printre cele mai cautate alimente de la noi din tara. Astfel, potrivit statisticilor, lunar se consuma pana la 3000 de tone de carne. Din aceasta cantitate 60 la suta este asigurata de cel mai mare producator local de carne de pasare. 

In prezent, responsabilii crescatoriei spun ca au peste 62 de hale de pasari.

Oxana GORUN, REPORTER PRO TV: “In aceasta incapere exista peste 25 de mii pui, care au varsta de zece zile, aici temperatura nu depaseste 29 de grade, iar intreg sistemul de alimentare este automatizat, astfel puii au mancare si apa 24 de ore...” 

“Iata uitati-va puiul ciguleste si aici curge apa, iar mancarea cum ei apare mai mult...”

Puii sunt alimentati intens, astfel ca intr-o luna devin gaini tocmai bune de taiat. Ingrijitorii se bat cu pumnul in piept ca nu mai adauga nimic in hrana lor.

“Iata cum arata, aici se include porumb grau, soia...puteti manca...” 

Anual ferma avicola produce pana la 24 de mii tone de carne. Administratia afirma ca ar putea realiza si mai mult, daca ar exista cerere. Piata noastra insa este plina cu marfa din Ucraina si Brazilia. Ministrul Economiei sustine insa ca nu nu poate interzice importul de carne.

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: “Noi nu putem interzice agentilor economici straini sa vina la noi exista acorduri...”

Deja de cativa ani producatorii locali incearca sa ajunga pe piata europeana. Europenii insa nu-i cred pe cuvant, ei vor fapte concrete. Exista un sir de norme, care trebuie respectate.

Gheorghe GABERI, SEF ANSA: “Exista si calitatea apei si tehnologiile... si multe...”


Potrivit ministrului Economiei pentru a putea exporta in Uniunea Europeana, in primul rand e necesara certificarea euro a Centrului National de Diagnostic Veterinar. O echipa de experti europeni ar urma sa ajunga in toamna la Chisinau pentru a inspecta laboratorul, dar si fermele avicole, care care vor sa exporte. In cazul in care producatorii nu-i vor convinge pe europeni, o alta vizita ar urma sa aiba loc abia peste 5 ani.