Maratonul masinilor electrice s-a incheiat astazi, iar ultima destinatie a fost Piata Marii Adunari Nationale, unde soferii si-au parcat masinile si au povestit cum a fost experienta. Spun ca au avut parte de momente haioase, dar si de greutati, mai ales atunci cand au ramas cu bateriile descarcate. Au reusit sa treaca peste toate si au ramas cu amintiri de neuitat.

Publicat:03.11.2018, 14:52

Dan Untura a condus pentru prima data un atomobil suta la suta electric. Traseul de 400 de kilometri nu a fost deloc usor, spune el, dar e bucuros ca a trait o experienta de neuitat.

Dan UNTURA, PARTICIPANT: “A fost interesant in Soroca unde am alimentat tote masinile la un singur hotel, deci ne-a permis reteau de acolo sa le alimentam pe toate si arata intersant urmatoare dimineata cand curtea era impanzita de cabluri.”

Cel mai dificil a fost sa circule pe drumul de la Balti, care se afla in reparatii.

Dan UNTURA, PARTICIPANT: “Unde zice de rum stricat”

Dan sustine ca maratonul prin tara la volanul unui automobil electric a fost o placere.

Dan UNTURA, PARTICIPNAT:  “Atunci cand pornesti si mergi cu ea, nu auzi nimic, decat un zumzait care iti aduce aminte de filmele since-fiction, cu rachete cosmice si toate astea.”

Iar Anatol isi aminteste de momentul in care bateriile cu care urma sa isi alimenteze masina au cedat.

Anatol UNTURA, PARTICIPANT: “Cand incarci mai mult de 3-4 masini consumand multa energie, reteaua nu a tinut si a cedat, dar avem cu noi electrician care a remediat repede tot.”

Tanarul sustine ca a tinut cont de mai multe reguli cand a pornit la drum.

Anatol UNTURA, PARTICIPANT: “Te stradui sa nu accelerezi foarte tare, te stradui sa conduci mai predictiv, masinile cand frneaza….te stradui sa conduci dupa norme.”

Soferii au avut parte de momente haioase, dar au intalnit si greutati. De exemplu la hotelul din Balti unde au innoptat, nu au reusit toti sa-si incarce masinile, asa ca au trebuit sa caute alte solutii.

Ilie TOMA, ORGANIZATOR:  “Am cerut permisiunea magazinului din spatele hotelului, celelalte le-am dus la o statie peco din oras, unde au stat pana dimineata.”

Oamenii din localitatile pe unde au trecut au ramas surprinsi sa vada cum arata un automobil electric.

Ilie TOMA, ORGANIZATOR: “A venit un om si s-a uitat la una din masini, s-a uitat in interior, s-a scarpinat un pic la ceafa si a zis:”Da, nu e chia asa diferita de o masina normala.” 

Maratonul a fost organizat cu sustinerea proiectului PNUD.

Stefan LILLER, COORDONATOR PNUD: “Incercam sa sensibilizam populatia referitor la importanta de a trece la anumite vehicule care sa aiba mai putine emise, gaze de esapament, contaminare."

Maratonul masinilor electrice, aflat la prima editie, a inceput acum cinci zile si s-a incheiat astazi.