Reguli de bun simt pentru persoanele care ies la plimbare cu animalele de companie. Detinatorii de caini si pisici vor fi obligati curand sa poarte cu ei matura, faras, punga si manusi pentru a strange din urma patrupedelor. Cei care nu se conformeaza s-ar putea alege cu o amenda de aproape 1500 de lei. Asta, dar si alte sanctiuni sunt prevazute intr-un regulament scris de primaria capitalei, care urmeaza a fi dezbatut pentru ca abia peste ani acest lucru sa devina real.

Publicat:08.07.2017, 17:21

“Noi asa si umbla, iesim la plimbare cu manusi, cu pachetel si la gunoi.”

“Lumea e la noi salbatica. Cand te vede cu asa ceva te ia in ras.”

Vasile EFROS, SEF DIRECTIA SALUBRIZARE SI AMENAJARE: “Exista codul contraventional prin care este stipulat ca nerespectarea regulilor se sanctioneaza cu o amenda. Acuma problema e alta, ca agenti constatatori nu sunt autoritatile pubice locale.”

 Functionarii de la primarie si-au propus sa-i disciplineze pe proprietarii animalelor de companie, pentru a face, in sfarsit, numaratoare pisicilor si cainilor abandonati. Vor incepe cu elaborarea unui registru.

Vasile EFROS, SEF DIRECTIA SALUBRIZARE SI AMENAJARE: “Toti posesorii de caini sunt obligati sa se inregistreze in ACEST registru, pe care tot noi trebuie sa il elaboram.”

 Cainii de pe strazi vor fi prinsi si dusi la un adapost special, pentru ca in termen de 3 zile, pe pagina web a adapostului sa fie postata fotografia animalului.

“Ca ei altceva nu au ce face. Pisica se duce dupa aceea si nu o mai prinzi niciodata.”

Daca patrupedul nu va fi luat acasa  timp de o saptamana, veterinarii il vor steriliza. Cei diagnosticati cu boli incurabile vor fi eutanasiati.

” Da cum sa sterilizezi cainile, daca eu nu am stiut ca el e acolo. Eu pot sa il gasesc peste 2 saptamani, pe dansii lasa sa ii sterilizeze.”

Autoritatile au in plan si constructia unui azil, unde ar urma sa fie adapostite animalele.

Vasile EFROS, SEF DIRECTIA SALUBRIZARE SI AMENAJARE: “Este vorba de un azil pt 350 de caini fara stapan, iar costul proiectului este de vreo 30 de milioane de lei.”

 Deocamdata, adpostul e departe de a deveni realitate. Toate costurile pentru depozitarea patrupezilor ar urma sa fie acoperite de bugetul municipal. Daca stapanii sunt prinsi a doua oara lasand animalele nesupravegheate, de aceasta data vor plati ei pentru transportul spre azil si alte servicii. 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Regulamentul prevede si alte restrictii. De exemplu, proprietarii de gospodarii nu vor avea dreptul sa tina pe langa casa mai mult de 4 animale: doi caini si doua pisici. Cat tine de apartamente, oamenii trebuie sa ceara acordul in scris al asociatiei de locatari ai blocului. Mai mult, stapanii vor fi obligati sa le puna cipuri sau sa ii personalizeze prin alte metode.”

“Daca câinele face galagie, trebuie de straduit de mentinut linistea. Pentru un singur câine, nu este nevoie de permisiune, pentru ca asta e dreptul omului.“

“Daca am un vecin care e dement, dc eu trebuie eu sa cer voie de la el, sau daca nu iubeste cainii sau pisicile?”

Cei care au sugestii, le pot trimite pana pe de 24 iulie pe adresa electronica a directiei locativ comunala. Cu proiectul final, responsabilii vor merge in consiliu, pentru a cere votul alesilor locali.