Mentinerea unui echilibru financiar intr-un an electoral, implementarea in continuare a sistemului electronic de achizitii publice si negocierea cu China a unui acord de liber schimb cu tara noastra. Sunt cateva dintre provocarile cu care se vor confrunta autoritatile din Moldova in 2019. Economistii de la Expert Grup au tras linie si au stabilit partile sensibile la care mai au de lucrat reponsabilii de la conducere.


2019 se anunta a fi dificil nu doar din perspectiva scrutinelor electorale, dar si din cauza unor proiecte delicate aflate in derulare. De exemplu, continuarea implementarii sistemului electronic de achizitii publice, care ofera astazi transparenta tranzactiilor.

Adrian LUPUSOR, DIRECTOR EXECUTIV, “EXPERT-GROUP” :  “Sunt anumite parti, anumiti actori din sistemul public care nu doresc transparetizarea sistemului, actori care beneficieaza din urma coruptiei." 

Sau oprirea autoritatilor din Ucraina de a construi 3 turbine la Complexul Hidroenergetic Nistrean. Lipsa unei pozitii ferme din partea Guvernului nostru creaza un risc pentru securitatea tarii. Asta deoarece ecosistemul din zona ar putea fi distrus, iar costurile pentru apa pentru productie ar putea sa creasca, ne spun expertii.

Adrian LUPUSOR, DIRECTOR EXECUTIV, EXPERT-GROUP: “Aceasta risca sa afecteze circa 8 milioane de oameni din Ucraina si Moldova. Moldova, fiind cea mai afectata deoarece nu are resurse de apa.”

Acordul de Liber Schimb cu China, asupra caruia au avut loc negocieri in 2018, pare ambiguu, cred expertii. Asta pentru ca...

Adrian LUPUSOR, DIRECTOR EXECUTIV, EXPERT-GROUP: “Importurile Moldovei din China depasesc de circa 27 de ori exporturile spre China. Avem o balanta comerciala extrem de dezechilibrat.”

Intr-o asemenea avalansa de importuri, producatorii autohtoni ar putea fi pusi in fata unei concurente neloiale. In 2019, autoritatile ar trebui sa explice necesitatea acestui acord inainte de a il semna, insista economistii.

Cei de la Expert-Group fac referire si la mentinerea unei stabilitati economice, in contextul in care Guvernul si-a asumat o multime de proiecte intr-un an electoral. Important este ca, de asemenea, responsabilii sa incheie cu bine acordul cu FMI, demarat in 2016 si care expira anul acesta, pentru o imagine buna cu ceilalti parteneri externi. Informatiile se contin intr-o nota publicata de Centrul Analitic Independent Expert-Group.