Au efectuat trageri cu tunul si din armamentul de infanterie. Militarii nostri, impreuna cu cei din Romania, dar si din SUA, si-au unit astazi fortele in cadrul unui exercitiu militar comun, desfasurat la Bulboaca. Dupa o perioada in care si-au impartasit cunostintele si tacticile de lupta, cu totii au aratat ce pot pe poligon.

Publicat:20.09.2018, 16:41

Desi aceste tunuri se afla in doatarea Armatei Nationale de mai multi ani, majoritatea militarilor recunosc ca au tras astazi pentru prima data din ele. 

"Destinatia 8.0 de 182 mm, este pentru nimicirea fortei vii precum si altor constructii ale inamicului, astazi am tras 3 proiectile , este o experienta noua si este foarte bine ca artelerist sa ai asa o experienta cu multe alte unitati.”

“Am executat tragerea din piesa D-20 trage la o distanta de 17.410 metri distanta maxima, am aratat un rezultat foarte bun si suntem bucurosi ca am tras din asa piesa, e o experienta foarte placuta, pentru un soldat merita.”

La exercitiu desfasurat la Bulboaca, au participat si 30 de militari din Romania, lucru care a devenit deja o traditie pentru ei.

Florin DAVID, COMANDANTUL DETASAMENTULUI ARMATA ROMANANA :“ Toti militarii din Romania au spus ca militarii din Moldova sunt pregatiti si sunt gata sa activeze intr-un cadru multinational si in orice tip de operatie, dotarea este un a buna, operativa, s-a vazut pe campul de lupta.”

Americanii, care la fel au participat la exercitiu spun ca isi impartasesc cu drag experienta militara pe care o au. 

“Este utila experienta de a invata sistemul de arme si de asemenea pentru a te integra in armata.” 

Tot astazi la Bulboaca a fost etalata si o parte din tehnica militara detinuta de Armata Nationala. Un militar le-a explicat premierului, Pavel Filip, ministrului de interne si celui al apararii, prezenti la eveniment, cum functioneaza echipamentul.


Exercitiul militar “Scutul de Foc” se organizeaza pentru al patrulea an consecutiv. La acesta participa 800 de militari din subdiviziunile de artilerie si infanterie ale Armatei Nationale, reprezentanti ai Trupelor de Carabinieri, precum si contingente din Romania si Statele Unite ale Americii.

Scopul aplicatiilor este  de a intrui in comun subunitatile si de a creste nivelul de cooperare intre armatele tarilor partenere.