Cod portocaliu de rujeola la nivel national. Anuntul a fost facut azi dimineata de ministrul Sanatatii. Pana acum au fost confirmate 56 de cazuri, iar alte 86 suspecte sunt in proces de analiza. 60 la suta dintre cazuri sunt inregistrate in raionul Ceadar Lunga. Copii care nu vor fi vacinati pana la 1 septembrie risca sa nu fie primiti la scoala, sustin autoritatile.

Publicat:20.08.2018, 07:49

Autoritatile sustin ca infectia s-a raspandit din cauza ca s-a redus nivelul de vaccinare contra rujeolei in tara de la 95 la suta cum era acum zece ani, s-a ajuns la 87 la suta. Cod portocaliu de rujeola impune un sir de masuri de prevenire a raspandiriiinfectiei.

Svetlana CEBOTARI, MINISTRUL SANATATII, MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: "Lucratorii medicali au sarcina ca, pana pe 1 septembrie, sa evalueze statutul vaccinal al tuturor copiilor, sa depisteze copiii care nu au fost vaccinati si sa poarte discutii cu parintii pentru a-i convinge sa-i vaccineze. Copiii nevaccinati ar putea sa nu fie admisi in procesul educational."

 Svetlana Cebotari nu a precizat insa ce masuri se vor intreprinde in cazul in care parintii vor refuza sa-si vaccineze copii.

60 la suta dintre cazurile de rujeola sunt inregistrate in raionul Ceadar Lunga. Intre doua si sapte cazuri sunt in raioanele Cahul, Ungheni, Straseni, Taraclia, Nisporeni si Vulcanesti. Maladia se raspandeste foarte rapid.

Focarul a izbucnit la inceputul lunii august, dupa ce un copil din Ceadar Lunga s-a intors din Ucraina, unde a contractat virusul.

Acesta a mers la o tabara din Ungheni, molipsind alti copii.Svetlana Cebotari sustine ca metoda cea mai sigura de protectie impotriva rujeolei este vaccinarea, asa ca va veni cu initiativa de a revizui cadrul legal privind obligativitatea vaccinarii.

Codul portocaliu se caracterizeaza prin numarul mare de bolnavi, dat fiind faptul ca Republica Moldova a fost declarata tara care a eliminat rujeola.