Control-surpriza si nu prea. Ministrul sanatatii, Ruxanda Glavan s-a inconjurat astazi de camere de filmat si a mers prin spitale ca sa constate o problema despre care stia demult. Dupa ce in ultimii 5 ani, s-au investit peste 800 de milioane de lei in utilaje medicale de ultima generatie, bani luati in credit, o mare parte dintre ele stau si se prafuiesc in sali special renovate pentru ele. Pentru a le putea folosi, institutiile medicale au nevoie de zeci de milioane lei anual, bani insa pe care nu-i avem.
Cu o armata de jurnalisti in spate, care ieri au fost anuntati ca Ministrul Sanatatii va efectua o vizita inopinata la trei spitale din capitala, inspectia Ruxandei Glavan a semanat mai mult cu o excursie.
Ruxanda Glavan a mers la spitalul Sfanta Treime, cel Oncologic si de Urgenta, ca sa vada cum functioneaza utilajele cumparate dintr-un credit oferit de Guvernul Japoniei, sau mai exact cum nu funcioneaza. Deja de mai bine de doi ani o parte dintre aparate se prafuiesc prin spitale deoarece nu exista bani pentru intretinerea lor. Problema, pe care cei de la Ministerul Sanatatii o stiu, deoarece medicii s-ar fi plans de nenumarate ori.
“La moment facem investigatiile doar pentru pacientii spitalului, ceea ce acopera doar 20 la suta din capacitate totala a aparatului. Exista posibilitatea de a-l utiliza doar 24 de ore.”
De exemplu tomograful de la Spitalul Sfanta Treime, putem spune ca este functional spre deosebire de celelalte utilaje, chiar daca este folosit doar jumatate de zi si doar in cazurile de urgenta. Pentru ca acesta sa fie utilizat la capacitate maxima este nevoie de consumabile in valoare de aproximatv 10 milioane de lei pe an.
Si daca la Sfanta Treime, macar cateva dintre utilajele performante sunt folosite, la Institutul Oncologic cele mai multe dintre ele se prafuiesc deja de doi ani.
“La moment nu le utilizam, sunt instalate de mai bine de un an, dar din lipsa de finantare nu le-am utilizat.”
Directorii spitalelor spun ca Ministerul Sanatatii cunoaste despre aceasta problema, care insa din lipsa de bani pana acum nu a fost rezolvata. Nici astazi Ruxanda Glavan nu a putut sa ne spuna cand utilajele performante vor fi folosite deoarece bugetul este auster.
Utilajele medicale din cele trei spitale din capitala au fost cumparate dintr-un credit de 800 de milioane de lei oferit in 2011 de catre Guvernul Japoniei. Astfel de aparate noi, dar nefunctionale mai sunt in alte 13 institutii medicale din tara.