Google+

Mita de la Orhei pentru un procuror si un judecator, intermediata de un avocat - ZdG.md

Un procuror, absolvent al Institutului National al Justitiei, un judecator, numit in functie acum un an, si un avocat, fost procuror in Procuratura Orhei, sunt anchetati de Procuratura Anticoruptie pentru corupere pasiva si activa. Procurorul si judecatorul ar fi pretins, prin intermediul avocatului, 3, respectiv 2 mii de euro pentru a recalifica faptele unui inculpat invinuit de punerea in circulatie a drogurilor, scrie ZdG.md


Procurorul reţinut este Igor Berlădean de la Procuratura Orhei. Judecătorul anchetat penal este Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei, iar avocatul – Serghei Şteliman, fost procuror în cadrul Procuraturii Orhei, cu licenţă de avocat din anul 2015.

 

Informaţii din dosar: mită cerută prin intermediul avocatului

 

Operaţiunea procurorilor anticorupţie a avut loc joi, 18 octombrie 2018. Potrivit informaţiilor oferite de Procuratura Anticorupţie, cu referire la materialele din cauzele penale, procurorul Igor Berlădean ar fi solicitat, prin intermediul avocatului Serghei Şteliman, de la soţia unei persoane învinuite de punerea în circulaţie a drogurilor, suma de 3 mii de euro, pentru recalificarea faptei penale şi eliberarea inculpatului din arest.

 

De asemenea, judecătorul Eugen Popovici din cadrul Judecătoriei Orhei, care a examinat în fond cauza penală respectivă, ar fi pretins de la soţia inculpatului, tot prin intermediul avocatului Şteliman, suma de 2 mii de euro, pentru atenuarea învinuirii aduse inculpatului, precum şi pentru eliberarea acestuia din arest. În cadrul descinderilor procurorilor şi ofiţerilor anticorupţie, în automobilul procurorului Berlădean au fost găsiţi 3 mii de euro.

 

Procurorul şi avocatul au fost reţinuţi, iniţial, pe un termen de 72 de ore, fiind plasaţi în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie. Eduard Harunjen, procurorul general, a dispus pornirea urmăririi penale în privinţa procurorului şi a judecătorului, astfel că procurorii anticorupţie au iniţiat 3 cauze penale, conform articolelor 324 (corupere pasivă) şi 325 (corupere activă) din Codul penal, pe numele judecătorului, procurorului şi avocatului, toţi având calitate de bănuiţi.

 

Ulterior, doar procurorul s-a ales cu un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. „Avocatul colaborează cu ancheta şi e cercetat în libertate. Avocatul şi procurorul au statut de învinuit. Judecătorul are statut de bănuit”, ne-a anunţat Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupţie.

 

Procurorul reţinut, absolvent al INJ în 2012 cu media 8,62

 

Conform informaţiilor de pe magistrat.md, Igor Berlădean a fost numit procuror în iulie 2012, la scurt timp după ce a absolvit Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) cu media generală 8,62. În 2015, Berlădean a primit calificativul atestat şi gradul de clasificare ordinar „jurist de rangul al II-lea” din partea Colegiului de Calificare de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

 

Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017, Igor Berlădean a ridicat 186,3 mii de lei din salariu (15,5 mii de lei lunar). Din 2012, procurorul este proprietarul unui apartament de 32,9 m.p. cu o valoare cadastrală de 51 de mii de lei. În ultima declaraţie de avere şi interese, Berlădean nu a indicat că ar fi proprietar de maşină, deşi procurorii anticorupţie au anunţat că au găsit 3 mii de euro într-un automobil care aparţine acestuia. Anterior, în declaraţia de avere pentru 2014, procurorul Berlădean indica un Mercedes E190 fabricat în 1990 pe care îl avea în folosinţă gratuită. Maşina nu se regăseşte în declaraţiile sale ulterioare.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn