Un procuror, absolvent al Institutului National al Justitiei, un judecator, numit in functie acum un an, si un avocat, fost procuror in Procuratura Orhei, sunt anchetati de Procuratura Anticoruptie pentru corupere pasiva si activa. Procurorul si judecatorul ar fi pretins, prin intermediul avocatului, 3, respectiv 2 mii de euro pentru a recalifica faptele unui inculpat invinuit de punerea in circulatie a drogurilor, scrie ZdG.md

Publicat:26.10.2018, 05:50


Procurorul retinut este Igor Berladean de la Procuratura Orhei. Judecatorul anchetat penal este Eugen Popovici de la Judecatoria Orhei, iar avocatul – Serghei Steliman, fost procuror în cadrul Procuraturii Orhei, cu licenta de avocat din anul 2015.

Informatii din dosar: mita ceruta prin intermediul avocatului

Operatiunea procurorilor anticoruptie a avut loc joi, 18 octombrie 2018. Potrivit informatiilor oferite de Procuratura Anticoruptie, cu referire la materialele din cauzele penale, procurorul Igor Berladean ar fi solicitat, prin intermediul avocatului Serghei Steliman, de la sotia unei persoane învinuite de punerea în circulatie a drogurilor, suma de 3 mii de euro, pentru recalificarea faptei penale si eliberarea inculpatului din arest.

De asemenea, judecatorul Eugen Popovici din cadrul Judecatoriei Orhei, care a examinat în fond cauza penala respectiva, ar fi pretins de la sotia inculpatului, tot prin intermediul avocatului Steliman, suma de 2 mii de euro, pentru atenuarea învinuirii aduse inculpatului, precum si pentru eliberarea acestuia din arest. În cadrul descinderilor procurorilor si ofiterilor anticoruptie, în automobilul procurorului Berladean au fost gasiti 3 mii de euro.

Procurorul si avocatul au fost retinuti, initial, pe un termen de 72 de ore, fiind plasati în izolatorul Centrului National Anticoruptie. Eduard Harunjen, procurorul general, a dispus pornirea urmaririi penale în privinta procurorului si a judecatorului, astfel ca procurorii anticoruptie au initiat 3 cauze penale, conform articolelor 324 (corupere pasiva) si 325 (corupere activa) din Codul penal, pe numele judecatorului, procurorului si avocatului, toti având calitate de banuiti.

Ulterior, doar procurorul s-a ales cu un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. „Avocatul colaboreaza cu ancheta si e cercetat în libertate. Avocatul si procurorul au statut de învinuit. Judecatorul are statut de banuit”, ne-a anuntat Anastasia Mihalceanu, purtatoarea de cuvânt a Procuraturii Anticoruptie.

Procurorul retinut, absolvent al INJ în 2012 cu media 8,62

Conform informatiilor de pe magistrat.md, Igor Berladean a fost numit procuror în iulie 2012, la scurt timp dupa ce a absolvit Institutul National al Justitiei (INJ) cu media generala 8,62. În 2015, Berladean a primit calificativul atestat si gradul de clasificare ordinar „jurist de rangul al II-lea” din partea Colegiului de Calificare de pe lânga Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Conform declaratiei de avere si interese pentru 2017, Igor Berladean a ridicat 186,3 mii de lei din salariu (15,5 mii de lei lunar). Din 2012, procurorul este proprietarul unui apartament de 32,9 m.p. cu o valoare cadastrala de 51 de mii de lei. În ultima declaratie de avere si interese, Berladean nu a indicat ca ar fi proprietar de masina, desi procurorii anticoruptie au anuntat ca au gasit 3 mii de euro într-un automobil care apartine acestuia. Anterior, în declaratia de avere pentru 2014, procurorul Berladean indica un Mercedes E190 fabricat în 1990 pe care îl avea în folosinta gratuita. Masina nu se regaseste în declaratiile sale ulterioare.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD