Google+

Mizeria din pasajele subterane din capitala a ajuns, in sfarsit, in atentia autoritatilor municipale. La primarie a fost prezentat un proiect de renovare a patru pasaje: vor avea pereti de granit si intrari de sticla - VIDEO

Mizeria din pasajele subterane din capitala a ajuns, in sfarsit, in atentia autoritatilor municipale. La primarie a fost prezentat un proiect de renovare a patru pasaje: vor avea pereti de granit si intrari de sticla - VIDEO
Embed:

Mizeria din pasajele subterane din capitala a ajuns, in sfarsit, in atentia autoritatilor municipale. Astazi la primarie a fost prezentat un proiect de renovare a patru pasaje. Acestea vor avea pereti de granit si intrari de sticla. Cat despre celelalte xx subterane nu s-a discutat, asa ca acestea vor mai ramane in starea deplorabila in care sunt acum.

 

Acest pasaj subteran, situat in apropiere de Gara Feroviara, arata ca oricare altul din Chisinau. Scarile sunt avariate asa incat poti sa cazi de la primul pas. Daca nu – te doboara mirosul insuportabil. Daca indraznesti sa mergi mai departe, vezi gramezi de gunoi, ambalaje si sticle goale aruncate peste tot. Peretii sunt jerpeliti de-a binelea.

 

“E groaznic, miros insuportabil. Murdarie.” 

 

 Dar pentru ca nu au alta solutie, pietonii sunt nevoiti sa treaca pe aici. Unii, insa, nu se incumeta si atunci traverseaza strada neregulamentar – asa cum a facut-o si acest barbat in varsta pe care l-am surprins cum, sprijinit de o carja, incearca sa se strecoare printre masinile in mers.

 

“Acolo totul e stricat nu pot urca scarile. Si vad doar cu un ochi, imi este greu.”

 

 De bine de rau, in subterana de la gara ard cateva becuri. In cea de pe strada Ismail, insa, e intuneric-bezna. Iar rampele de acces pentru persoanele in scaun cu rotile sunt, de fapt, inaccesibile. Asa ca acesti parinti au fost nevoiti sa care in brate, scaunul copilului lor. 

 

“Cand sunt fara sot nici nu ma pornesc. eEste foarte greu sa ridicam, in sus in jos, inaite erau intregi.” 

 

 La sedinta de astazi de la primarie s-a anuntat ca patru subterane din capitala vor fi reparate si modernizate.

 

De 40 de ani. Ha. ha. E timpul”

 

 Arhitectul Vladimir Camerzan de la Institul Chisinau Proiect a prezentat conceptul de reparatie a subteranei din langa Spitalul Municipal Nr. 1. Acesta a mentionat ca subteranele renovate vor arata cu totul diferit – intrarile vor fi din sticla.

 

Vladimir CAMERZAN, ARHITECT:  “Scarile si podeaua se propun a fi pavate cu  granit prelucrat. Tavanul va fi tencuit. Vom acoperi cu o coperita din sticla securizata intrarea.”

 

 Autorii proiectului spun ca pasajele vor fi iluminate, iar pentru persoanele cu dizabilitati vor fi create conditii.

 

Vladimir CAMERZAN, ARHITECT:In locul rampelor de beton vor fi rampe noi cu inclinatie mai mica pentru carucioare, va fi o platforma ca aceestea sa poata cobora.”

 

 Silvia Radu si-a sfatuit subalterenii sa nu cumva sa uite sa decoreze subteranele.

 

Silvia RADU, PRIMAR-INTERIMAR, CHISINAU: “Puneti un simbol de exemplu pomul vietii.”

 

 Pentru reparatia fiecarui pasaj se vor cheltui cateva patru milioane de lei din bugetul municipal. Nu stie, deocamdata cand vor incepe lucrarile. Mai intai ar trebui sa fie organizate licitatiile prin care sa fie desemnate companiile care le vor executa. Autoritatile ne-au asigurat ca proiectul va fi realizat pana la sfarsitul anului. Cand vor fi reparate si celelalte pasaje subterane din capitala nu se stie.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn