Google+

MODIFICARE IMPORTANTA in legea electorala a Romaniei care vizeaza moldovenii ce detin dubla cetatenie

Cetatenii romani cu drept de vot din Republica Moldova vor putea vota anul curent la alegerile parlamentare din Romania prin corespondenta. Aceasta pentru ca Legea electorala a Romaniei a fost modificata. Totodata, alegatorii se vor putea inscrie intr-un Registru electoral in baza caruia s-ar putea crea sectii de votare in localitatea unde domiciliaza daca sunt cel putin 100 de inscrisi. Modificarile la cadrul electoral au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa la IPN de senatorul Partidului National Liberal, Viorel Badea, noteaza Stirilocale.md.


Potrivit senatorului, cetatenii care nu se vor inregistra in Registrul electoral nu vor avea posibilitatea sa voteze la o sectie nou-înfiintata în localitatea în care domiciliaza, noteaza Stirilocale.md.

 

„In momentul in care s-a inscris in Registrul electoral exista doua optiuni – sa se inscrie la una dintre sectiile care urmeaza sa se fie creata pe teritoriul localitatii în care domiciliezi. Aceasta se poate întâmpla daca sunt cel putin 100 de înscrisi. A doua optiune este sa voteze prin corespondenta”, a declarat Viorel Badea.

 

Senatorul a mentionat ca daca cetateanul îsi manifesta optiunea de a vota prin corespondenta, i se trimite acasa un plic în care se gasesc documentele pe care va putea sa-si exprime optiunea de vot.

 

„Acestea sunt principalele modificari la Legea electorala care vor avea ca obiect si pe cetatenii români din Republica Moldova”, a afirmat Viorel Badea.

 

Totodata, senatorul a mentionat ca persoanele care nu se vor înregistra în Registrul electoral, vor avea posibilitatea sa-si exprime votul doar la Ambasada sau Consulatele României din Republica Moldova.

 

Persoanele care vor dori sa voteze prin corespondenta se vor putea înscrie în Registrul electoral în perioada aprilie-iunie. Cei care vor vrea sa voteze la sectiile de votare înfiintate pe teritoriul localitatii de resedinta, vor putea sa se înscrie în Registru începând cu luna aprilie pâna în octombrie.

 

Doritorii de a se înscrie în Registrul electoral vor putea descarca cererea de pe site-ul www.roaep.ro.
Modificarea Legii electorala din România ce tine de noile modalitati de vot a fost adoptata în luna iunie anul trecut.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn