Sarbatoarea Limba Noastra cea Romana isi are originea in 1989. Atunci, moldovenii au revenit la alfabetul latin si, ulterior, la denumirea de limba romana. Dupa 1994, limba oficiala a devenit moldoveneasca, iar odata cu asta si un subiect de disputa ce dureaza pana astazi.

Publicat:30.08.2015, 13:28

La 27 august 1989, Marea Adunare Nationala de la Chisinau a constrans Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM sa modifice Constitutia, astfel incat limba romana sa devina limba de stat. 

Unul dintre deputatii care a votat pentru ca limba romana sa devina oficiala a fost si actualul parlamentar Ion Hadarca.  

 

Decizia a fost luata sub presiunea miilor de oameni care protestau in strada. Printre manifestanti s-a aflat si actualul ministru al Justitiei, Alexandru Tanase. Avea atunci 18 ani.  

 

Pentru publicarea manualelor in limba romana a fost nevoie de circa 7 ani. Totusi in 1994, Partidul Democrat Agrar, promotor al ideii moldovenismului, a schimbat denumirea limbii si sarbatorii. 

 

"Limba moldoveneasca" a devenit limba de stat, iar pe 31 august moldovenii au inceput sa sarbatoreasca Ziua Limbii Noastre si nu Ziua Limbii Romane. O data cu venirea comunistilor la putere, in 2001, manifestatiile dedicate sarbatorii Limba Noastra nu mai sunt organizate la nivel de stat. 

 

Inaltii demnitari isi facusera un obicei din a lipsi de la ceremonii, iar traditia de a instala cate un bust pe aleea clasicilor a fost intrerupta fara niciun motiv. 

 

Mai mult, in anul 2003 a fost editat controversatul dictionar moldo-roman al lui Vasile Stati, care urmarea sa demonstreze ca intre moldoveneasca si romana exista diferente. Timp de mai bine de doua decenii denumirea limbii a fost un subiect de  disputa intre politicieni si un instrument de manipulare a electoratului.  

 

Totusi, revenirea la alfabetul latin in 1989 si ulterior la denumirea de limba romana a fost una dintre cele mai mari victorii ale moldovenilor, sustin cei care au participat direct sau indirect la evenimentele de acum 26 de ani.