Google+

Moldova, "o superputere" maritima. Cate nave maritime au pavilion moldovenesc - Mold-street.com

Retinerea de catre autoritatile spaniole a navei maritime Brath sub pavilion moldovenesc cu 1,4 tone de cocaina a adus din nou in atentia publicului situatia din acest domeniu, scrie Mold-street.com

 

Suntem pe locul cinci de la coadă

 

Astfel, ultimele date, din iulie 2018, ale Secretariatului Memorandumului de intelegere de la Paris privind controlul statului portului (Paris MoU) releva ca Republica Moldova se afla pe locul 69 din 73, (al cincilea de la coada) in lista neagra a statelor cu nave ce incalca normele si conventiile internationale.

 

Intr-o situatia mai proastă se află în ţări precum Tanzania, Togo. Comores şi Congo.

 

Raportul menţionează că în ultimii trei ani au fost efectuate 480 de inspecţii ale navelor ce plutesc cu pavilionul Republicii Moldova, iar în 89 de cazuri acestea au fost reţinute.

 

În raportul anual pentru 2017 Paris MoU menţionează că multe din navele înregistrate cu pavilion molovenesc sunt vechi, ruginite şi prezintă risc major pentru navigaţie. În acest sens fiind menţionat cazul cargoului North Star, care era plină de rugină şi avea fisuri. în consecinţă i s-a interzis accesul în porturile statelor UE şi s-a oferit o singură autorizaţie de navifare, doar spre un port din Turcia pentru repartaţie capitală sau tăiere la metal vechi.

 

Totuşi specialiştii spun că Moldova nu riscă practic nimic înregistrând nave străine sub pavilion moldovenesc.

 

„În cazul unor litigii, responsabilitatea o poartă proprietarul navei, şi nu ţara de provenienţă", spunea trei ani în urmă pentru Mold-Street, avocatul Viorel Furtună. Totodată, el susţinea că, deşi pentru unii sună ridicol, expresia „flota moldovenească" este confirmată de date concrete şi că „ar trebui să ne mândrim cu faptul că ţara noastră a devenit lider regional la acest capitol".

 

Ce flotă are Moldova

 

Potrivit datelor UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare), în anul 2017 Republica Moldova avea 168 de nave maritime cu un tonaj total de 703.000 de tone. E mai puţin decât nivelul de 197 de nave cu un tonaj de 858.000 tone.
Circa 75% din flota moldovenească o alcătuiesc cargourile, 17% - vrachierele (nave de transportat marfă în vrac), iar 5% sunt tancuri petroliere.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE MOLD-STREET.COM


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn