O nava sub pavilionul Republicii Moldova, incarcata cu aproape o tona si jumatate de cocaina, a fost oprita de autoritatile spaniole in apropiere de Insulele Canare. Echipajul format din zece persoane, cetateni ai Turciei, Ucrainei, Georgiei si Bulgariei, a fost retinut.

Publicat:24.10.2018, 09:07

Nava comerciala a pornit la inceputul acestei luni din Turcia si urma sa ajunga in Spania. La 15 octombrie Capitania portului Giurgiulesti a primit informatii precum ca la bordul navei, aflate sub pavilion moldovenesc, s-ar afla marfuri ilegale, astfel ca institutia a permis autoritatilor spaniole sa o verifice. 

Victor ANDRUSCA, CAPITANUL PORTULUI GIURGIULESTI:Noi am oferit informatia despre nava, am dat invoire pentru a se urca pe nava si a verifica, intrucat erau informatii precum ca ar fi marfa ilegala penala. Pe data de 22 asta s-a confirmat.”

 Acum doua zile nava a fost retinuta de catre autoritatile spaniole in apropierea Insulelor Canare. La bord au fost depistate 1400 de kilograme de cocaina. Drogul era sortat in pachete a cate 30 de kilograme fiecare. Acestea erau invelite cu panza si legate intre ele, pentru a fi aruncate in apa in caz de necesitate. Echipajul format din zece persoane a fost arestat. Printre acestea erau sapte cetateni turci, un georgian, un ucrainean si un bulgar. 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: O sa rog sa veniti cu informatii domnule ministru Gaburici, ca sa inteleaga toata lumea. Vad foarte multe speculatii. Deja am vazut ca Republica Moldova transporta droguri si cocaina si tot asa mai departe.”

 Chiril GABURICI, MINISTRUL ECONOMIEI:Intr-adevar aceasta nava este inregistrata de Capitania portului Giurgiulesti. Nava a fost inregistrata conform procedurilor existente. Si a fost inregistrata doar dupa ce au primit avizul pozitiv de la Ministerul de Externe. Vreau sa mentionez ca Republica Moldova nu are nici o atributie la astfel de actiuni de trafic ilegal. Responsabilitatea deplina revina armatorului sau echipajului. Respectiv Republica Moldova nu va fi sanctionata in acest caz in nici un fel.”

 Nava a fost inregistrata provizoriu in Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, si se afla in procedura de perfectare a documentelor pentru inregistrarea permanenta. Capitania portului Giurgiulesti a emis ieri un ordin in baza caruia inregistrarea permanenta a navei a fost suspendata. Potrivit institutiei, Republica Moldova nu va fi sanctionata pe plan international intrucat statul-pavilion nu duce raspundere pentru activitatea comerciala in care sunt implicate navele aflate sub pavilionul sau.

Pavel Filip a declarat in cadrul sedintei de guvern de azi ca din cauza incidentului are de suferit imaginea tarii noastre si a cerut ministrului economiei sa explice ce inseamna o nava sub pavilion moldovenesc.

Potrivit Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert di Dezvoltare, in 2014 Republica Moldova avea 165 de nave maritime.

DETALII DESPRE RETINERE SI CE SPUN AUTORITATILE MOLDOVENESTI LE GASITI AICI