In urma procesului de audit Curtea de Conturi a constatat un deficit de circa 32,5 miliarde de lei in raportul financiar al municipiului Chisinau. Presedintele Curtii de Conturi, Veaceslav Untila, a atras atentia reprezentantilor Primariei Chisinau asupra numeroaselor probleme grave depistate, probleme nu au fost luate in calcul si nu au fost remediate desi au fost identificate si in anii precedenti, scrie Ziarul de Garda.
„Din toate recomandarile care au fost pe parcursul a opt ani de zile, Primaria practic nu a îndeplinit nimic. Sunteti unica entitate din R. Moldova care nu îndeplineste recomandarile Curtii de Conturi, iar situatia este critica. Vorbim de 32 de miliarde”, a mentionat Veaceslav Untila.
Presedintele Curtii de Conturi a precizat ca pentru realizarea rapoartelor de audit sunt cheltuiti bani publici, iar aceste rapoarte nici macar nu sunt analizate de Primarie.
„Domnule secretar al Consiliului, de ce rapoartele Curtii de Conturi nu sunt examinate în cadrul Consiliului Municipal (CMC)? De ce CMC nu ar lua într-o buna zi si sa vada ce vrea Curtea de Conturi?”, a spus presedintele Curtii de Conturi.
În raspuns, secretarul CMC, Andrian Talmaci a declarat ca le va transmite consilierilor doleantele Curtii de Conturi.
Probele de audit au fost colectate la Primaria municipiului Chisinau si la peste 40 de entitati municipale, precum si la Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria de Stat, Agentia Servicii Publice.
Anterior, în misiunile sale de audit, Curtea de Conturi a solicitat efectuarea inventarierii conforme a patrimoniului, dar pâna în prezent aceasta a fost efectuata doar fragmentar, la nivelul unor entitati, fara a se determina valoarea justa a bunurilor. Drept exemplu relevant poate servi înregistrarea sediului central al Primariei municipiului Chisinau cu modul de folosinta „constructie de cultura si agrement”, în calitate de proprietar al acesteia figurând „Republica Moldova” si nu „Administratia publica locala”. De asemenea, constructiile din patrimoniul national cultural, care pot fi considerate „cartea de vizita” a orasului – Portile Sfinte si Clopotnita din scuarul Catedralei – nu au proprietari si nu sunt înregistrate nici în evidenta contabila, nici în Registrul Bunurilor Imobile.
„Atitudinea iresponsabila a autoritatilor a determinat neînregistrarea în evidenta contabila a terenurilor proprietate municipala. În lipsa unei inventarieri la acest capitol, auditul s-a bazat pe datele darii de seama funciare în care sunt raportate 7,8 mii de hectare de terenuri si a estimat denaturarea la 9,7 miliarde lei, folosind pretul normativ al pamântului, care este cu mult mai mic decât pretul de piata”, se mentioneaza în raportul de audit.