Noi credite pentru agricultura de la noi. Astazi a fost lansat inca un program de finantare care-i incurajeaza pe fermieri sa renunte la sapa de lemn si sa investeasca in agricultura moderna. Astfel ne vom face tot mai mult loc pe piata din afara, spun oficialii, care au mers astazi intr-o livada moderna din raionul Criuleni.

Publicat:13.07.2016, 16:09

Asa arata o livada de meri moderna, din apropierea satului Cosernita. Sapa de lemn nu are ce cauta aici, totul este mecanizat. Tocmai de aceea, pe cele 50 de hectare lucreaza doar 13 angajati.

Vitalie BOSTAN, INGINER-SEF LIVADA: “Aceasta platforma ne ajuta la cules, curatat, strangerea plasei. Acestea sunt tractoarele cu care deservim livada. Avem cositoare, stropitoare. In livada nu se stropeste, se praseste cu erbicide.”

Totul este pus la punct pana in cele mai mici detalii. 

Vitalie BOSTAN, INGINER-SEF LIVADA: “La picuratoare, peste fiecare 40 cm avem gaurele, o ora de irigare. Din fiecare gaura picura 1 litru si jumatate de apa. In timp de o ora, daca irigarea e pornita se acumuleaza 4, 6 litri de apa.”

Nici la mila Domnului nu se mai face apel. Pe toata suprafata livezii a fost instalata plasa antigrindina.

Vitalie BOSTAN, INGINER-SEF LIVADA: “Plasa ne protejeaza de grindina un pic. Chiar si de soare. Plasa o punem primavara dupa polenizare. Dupa ce strangem roada, noi o luam. Putem dormi noaptea linistiti, sa nu ne gandim ca poate sa treaca grindina si sa ne distruga tot. probleme n-am avut, nu s-a rupt.”

Livada-model a fost astazi prezentata premierului Pavel Filip, dar si mai multor oficiali. Autoritatile vor sa-i incurajeze pe agricultori sa atraga fonduri pentru a moderniza agricultura, pentru a avea mai multa productie, iar aceasta  sa poata concura cu cea de pe pietele din afara.

AGRICULTOR: “Strainii productie buna si scumpa au. Ei vor acum si ieftina sa fie.”

In ajutorul agricultorilor vine programul “Livada Moldovei” care ofera credite pentru dezvoltarea sectorului horticol de la noi. Valoarea totala a proiectului se ridica la 120 de milioane de euro. Agricultorii trebuie sa stie ca jumatate din investitie, cade pe umerii lor.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: “Daca ai o productie curata, gustoasa, trebuie sa fii competitiv pe pret. Agricultorii trebuie sa aiba acces la finante ieftine.”

Rata dobanzii pentru creditul oferit va fi de 5-6 la suta.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: “Eu nu cred ca se va ajunge la 6 la suta. Estimarile noastre este sa fie 4 la suta. Dar mai discutam cu bancile.”

10 la suta din valoarea proiectului, adica 12 milioane de euro sunt rezervate pentru cercetare.

“Chiar la noi e o problema cu asta. Nu avem specialisti. Mereu vin strainii sa ne instruiasca.”

Programul a fost lansat la 31 iulie 2014 intre Guvernul Republicii Moldova si Banca Europeana pentru Investitii. Imprumutul acordat este pe un termen de 12 ani. Suma maxima care poate fi creditata este de cinci milioane de euro, iar minima de cinci mii de euro. Agricultorii parte din proiect vor beneficia de facilitati fiscale, 0 TVA, facilitati la import.