O casa cu doua nivele a ars in Peresecina, sat in care acum un an autoritatile inaugurau cu mare galagie o statie de pompieri. Intre timp, postul s-a inchis, asa ca aseara proprietarii au privit neputinciosi cum le arde locuinta pana cand au venit salvatorii din centrul raional. Daca de pe loc ar fi ajuns in maxim 5 minute, de la Orhei pompierii au venit in 40 de minute.

Publicat:13.12.2018, 14:26

VIDEO IN CURAND

“Iata uitati-va in jumatate de ora, strigam sa stinga aici sa nu sa se duca para in sus.”

Usi si geamuri arse, mobila facuta scrum si pereti acoperiti de cu un strat gros de funingine. Asa arata casa familiei Blaga din Peresecina dupa incediul produs in ieri la miezul zilei. Astazi proprietarii, ajutati de vecini, scoteau lucrurile arse din locuinta. 

Ana COSTICA: “Aici era dormitorul, aici bucataria, tot a ars nu ramas gram de nimic. Bine ca nu a fost nimeni in casa, sa mai fost si un trup.”

 “Curatam peretii macar o putin sa seamane a pereti. E distrus totul sarmanii unde sa doarma ei acum in toiul iernii.” 

Pana la pranz, a fost incarcat un camion cu tot felul de ramasite. Proprietarul spune ca nu era acasa cand totul s-a intamplat. La intoarcere nu si-a recunosct casa, in care investit cu sotia sa care munceste in Italia. Acum impreuna cu fiica si ginerele trebuie sa-si caute un adapost pe timp de iarna. 

“Unde veti locui. La sora, la rude, la mama soacra.”

In timpul incediului, acasa era soacra barbatului si nepotul acestuia. Femeia spune ca focul ar fi izbucnit de la un scurt circuit. Cand a vazut ca nu poate face nimic a luat copilul si inceput sa strige la vecini dupa ajutor.

“Vecinii au sarit cu caldarile, dar pompieri au ajuns prea tarziu.”

Femeia spune ca privea neputicioasa cum flcarile mistuiesc casa, asteptand, timp de 40 de minute, pompierii de la Orhei. 

“Sa fi intervenit mai degraba.”

Mai repede ar fi venit pompierii de la statia din Peresecina, inaugurata anul trecut in prezenta ministrului de interne si a sefului Serviciului pentru situatii exceptionale.

Doar ca postul, intre timp, s-a inchis. 

Daniela FOCSA, REPORTER PRO TV:  "Statia de pompieri deschisa cu mult fast anul trecut in Peresecina este incuiata. Singura autospeciala de aici sta de cateva luni in garaj pentru ca este stricata, potrivit primarului. Si chiar daca masina ar merge iar statia ar fi dechisa, nu ar avea cine lucra - pompierii care au iesit la cateva interventii au fost voluntari care intre timp si-au vazut de treaba." 

Primarul localitatii spune ca nu poate sa faca nimic pentru ca nu are bani nici pentru intretinerea statiei si nici pentru a plati angajatii.

Nicolae BUZU, PRIMARUL SATULUI PERESECINA, ORHEI: “Avem nevoie de 30 de mii ca sa-l intretinem, am cerul ajuor de la Ministerul Finantelor au zis ca nu sunt bani.”

Purtatorul de cuvant al inspectoratului pentru situatii de urgenta, Liliana Puscasu, ne-a spus ca postul de pompieri din Peresecina este gestionata de autoritatile locale, asa ca institutia nu stie care este situatia acolo. Puscasu mai spune ca in total in tara au fost deschise 45 de statii de salvare in tara. Majoritatea au fost transmise la balanta primariilor si, respectiv, nu stie cate functioneaza si cate nu.