O companie care prelucreaza plasticul deja utilizat, si-a deschis o noua linie de granulare a acestuia. Asta va permite agentului economic sa vanda materia prima altor beneficiari din tara pentru ca aceasta sa fie reutilizata. Astfel compania isi doreste sa protejeze mediul si au gasit o noua metoda de folosire a acestuia decat sa se pastreze la gunoiste.

Publicat:14.11.2018, 15:01

O intreprindere de sortare si reciclare a deseurilor a deschis o noua linie de prelucrare a plasticului. Dupa ce plasticul este sortat acesta este maruntit, dupa care ajunge in utilaj transformandu-se in granule. Ceea ce permite companiei sa vanda materia prima direct fara a mai fi prelucrata.

Vlada BALICA, MANAGER FABRICII DE PRELUCRARE A PLASTICULUI: "Granulatorul pe care l-am instalat luna aceasta, produce calitatea materiei prime pe care o obtinem din deseuri."

O data cu procurarea acestui utilaj s-au deschis noi piete de desfacere. Pana nu demult, compania era nevoita sa vanda plasticul prelucrat altor agenti economici  pentru ca acestia mai apoi sa-l granuleze. Insa acum din deseuri acestia fac materia prima.

Vlada BALICA, MANAGER FABRICII DE PRELUCRARE A PLASTICULUI: "Pana acum materialele care erau exportate erau in forma de fulgi, anumite parti care nu constituia granule. Iar valoarea acestora era foarte mica. Granuratorul face materia prima mai avantajoasa ca pret."

Compania a investit in acest granulator 500 de mii de euro. Pe luna fabrica reuseste sa proceseze 180 de tone de plastic, insa responsabilii isi doresc ca cantitatile sa se mareasca. Insa aceasta nu este posibil,  din motiv ca nu exista statii de sortare spun cei de la companie.

Vlada BALICA, MANAGER FABRICII DE PRELUCRARE A PLASTICULUI: "Sortarea se face la Chisinau dupa care se preseaza si se aduce aici. Aici are loc procesul de presortare inca o data, are loc procesul de maruntire. Dupa care merge procesul de granulare si ambalare."

Aceasta femeie lucreaza de aproape un an la intreprinderea de reciclare a plasticului. Spune ca lucru nu este greu si util pentru ca prelucreaza gunoiul.   

"Dam pe banda ca sa mearga pe linie, asta e pelicula cu capace impreuna, se prelucreaza si iese deja granule. Umplem banda ca lini sa merga permanent."

 Zice ca noul utilaj le face munca mai usoara, iar cu cel vechi aveau batai de cap.

"Banda aceasta e mai usor fiindca abia au instalat-o, lucreaza bine. Cea veche mai lucreaza dar trebuie reparata."

La intreprinderea de reciclare a plasticului lucreaza 250 de persoane. Majoritatea sunt din Peresecina sau din satele din apropiere.  Oamenii sunt multumiti ca pot sa lucreze alaturi de casa si nu trebuie sa plece foarte departe.

"Aici e sortarea sticlei fiecare la culoarea ei. Dupa care se duc la linie si se prelucreaza. Ne bucuram ca suntem pe loc langa familie."

"Acum le sortam pe culori, fiecare culoare la sacul lui. Capacele le punem intr-o parte sticla in alta parte."

In Republica Moldova sunt 36 de companii care recicleaza deseurile. Conform unor statistici anual tara noastra produce un milion de tone de deseuri si doar 50 % din acestea sunt reciclate potrivit Ministerul agriculturii.