O companie turca va repara 37 de kilometri de drum din tara noastra. Este vorba despre drumul national M3 Porumbrei - Cimislia, dar si constructia drumului de ocolire a orasului Comrat, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Publicat:11.09.2018, 14:43

Comunicatul emis:

Suntem prezenti la un nou eveniment important pentru investitiile si infrastructura Republicii Moldova. Dupa semnarea din luna august a contractului pentru reabilitarea a 85 de km pe traseul Chisinau-Giurgiulesti, astazi semnam doua contracte pentru constructia unor sectoare ale drumului national M3: Porumbrei-Cimislia si constructia drumului de ocolire a orasului Comrat.

Aceste drumuri sunt asteptate de cetatenii de pe întreg teritoriul tarii noastre. În cadrul vizitelor în teritoriu discut cu antreprenorii care, odata cu finalizarea constructiei drumurilor, vor avea costuri mai mici pentru transport si termeni mai mici de realizare a comenzilor. Mai mult, aceste drumuri asigura legatura capitalei tarii cu singurul port cu acces la bazinul tarilor Marii Negre”.

Afirmatia a fost facuta de ministrul Economiei si Infrastructurii, Chiril Gaburici, dupa semnarea a doua contracte de reparatie si constructie a drumului national M3 - sectoarele Porumbrei-Cimislia si drumul de ocolire a orasului Comrat, cu o lungime totala de 37,27 km.

Contractele au fost semnate de Administratia de Stat a Drumurilor si compania ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. din Turcia, ofertele careia au corespuns cerintelor stabilite în documentele de licitatie si care a demonstrat ca detine capacitatea necesara pentru a începe si a desfasura corespunzator lucrarile. În total, la licitatii au fost prezentate patru oferte. Printre lucrarile ce urmeaza a fi executate sunt: reabilitarea si asfaltarea drumurilor, constructia sistemelor de drenaj a apelor pluviale, constructia a 14 poduri/pasaje si instalarea iluminatului stradal. Costul lucrarilor de constructie si reparatie este de circa 59, 4 milioane de euro.

Ministrul Chiril Gaburici a subliniat importanta realizarii lucrarilor calitative si în termenii stabiliti. „Sunt drumuri care fac parte din coridoarele internationale de transport la nivel european. Odata cu constructia drumului de ocolire a orasului Comrat, va fi fluidizat traficul din localitate. Mai ales în conditiile în care, începând cu anul 2019, în regiune îsi va începe activitatea si o hala de producere din cadrul Zonei Economice Libere, care va angaja peste 1000 de persoane”, a subliniat Chiril Gaburici.

Vicedirectorul ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. a dat asigurari ca lucrarile vor fi calitative. „Suntem bucurosi ca am câstigat proiectele de constructie a drumului M3. Scopul nostru este sa finalizam lucrarile mai devreme decât data stabilita si acestea sa fie de înalta calitate. Aceste proiecte vor fi benefice pentru economia Republicii Moldova si speram ca vor aduce noroc cetatenilor acestei tari”, a spus Ä°hsan Çetinceviz.

Potrivit directorului Administratiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, timpul planificat pentru finalizarea lucrarilor este de 36 luni si 12 luni pentru perioada de notificare a defectiunilor (perioada de garantie). „Aceasta companie are deja experienta în Republica Moldova. A îndeplinit doua contracte de reparare a circa 50 de km de drum. Speram ca aceste contracte vor fi realizate cu aceeasi responsabilitate”, a afirmat Gheorghe Curmei.

Contractele semnate astazi sunt parte a Programului din Sectorul Drumurilor, realizat cu suportul financiar al Bancii Europene de Investitii. Ministrul Chiril Gaburici a multumit BEI pentru ajutorul acordat la modernizarea infrastructurii drumurilor din Republica Moldova."

Totodata, o firma turceasca se va ocupa si de constructia Arenei Chisinau. Pentru constructia Arenei Chisinau din bugetul de stat urmeaza sa fie alocati 200 de milioane de lei. Studiul de fezabilitate realizat la comanda autoritatilor mentiona ca ridicarea constructiei va costa 40 de milioane de euro. Acelasi studiu indica faptul ca investitorul isi va recupera banii in minim 10 ani.