Google+

O companie turca va repara 37 de km de drum national din Moldova. Gaburici: "Costul lucrarilor de constructie si reparatie este de circa 59, 4 milioane de euro"

O companie turca va repara 37 de kilometri de drum din tara noastra. Este vorba despre drumul national M3 Porumbrei - Cimislia, dar si constructia drumului de ocolire a orasului Comrat, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

 

Comunicatul emis:

Suntem prezenţi la un nou eveniment important pentru investiţiile şi infrastructura Republicii Moldova. După semnarea din luna august a contractului pentru reabilitarea a 85 de km pe traseul Chisinau-Giurgiuleşti, astăzi semnăm două contracte pentru construcţia unor sectoare ale drumului naţional M3: Porumbrei-Cimişlia şi construcţia drumului de ocolire a oraşului Comrat.

 

Aceste drumuri sunt aşteptate de cetăţenii de pe întreg teritoriul ţării noastre. În cadrul vizitelor în teritoriu discut cu antreprenorii care, odată cu finalizarea construcţiei drumurilor, vor avea costuri mai mici pentru transport şi termeni mai mici de realizare a comenzilor. Mai mult, aceste drumuri asigură legătura capitalei ţării cu singurul port cu acces la bazinul ţărilor Mării Negre”.

 

Afirmaţia a fost făcută de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, după semnarea a două contracte de reparaţie şi construcţie a drumului naţional M3 - sectoarele Porumbrei-Cimişlia şi drumul de ocolire a oraşului Comrat, cu o lungime totală de 37,27 km.

 

Contractele au fost semnate de Administraţia de Stat a Drumurilor şi compania ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. din Turcia, ofertele căreia au corespuns cerinţelor stabilite în documentele de licitaţie şi care a demonstrat că deţine capacitatea necesară pentru a începe şi a desfăşura corespunzător lucrările. În total, la licitaţii au fost prezentate patru oferte. Printre lucrările ce urmează a fi executate sunt: reabilitarea şi asfaltarea drumurilor, construcţia sistemelor de drenaj a apelor pluviale, construcţia a 14 poduri/pasaje şi instalarea iluminatului stradal. Costul lucrărilor de construcţie şi reparaţie este de circa 59, 4 milioane de euro.

 

Ministrul Chiril Gaburici a subliniat importanţa realizării lucrărilor calitative şi în termenii stabiliţi. „Sunt drumuri care fac parte din coridoarele internaţionale de transport la nivel european. Odată cu construcţia drumului de ocolire a oraşului Comrat, va fi fluidizat traficul din localitate. Mai ales în condiţiile în care, începând cu anul 2019, în regiune îşi va începe activitatea şi o hală de producere din cadrul Zonei Economice Libere, care va angaja peste 1000 de persoane”, a subliniat Chiril Gaburici.

 

Vicedirectorul ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. a dat asigurări că lucrările vor fi calitative. „Suntem bucuroşi că am câştigat proiectele de construcţie a drumului M3. Scopul nostru este să finalizăm lucrările mai devreme decât data stabilită şi acestea să fie de înaltă calitate. Aceste proiecte vor fi benefice pentru economia Republicii Moldova şi sperăm că vor aduce noroc cetăţenilor acestei ţări”, a spus İhsan Çetinceviz.

 

Potrivit directorului Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 36 luni şi 12 luni pentru perioada de notificare a defecţiunilor (perioada de garanţie). „Această companie are deja experienţă în Republica Moldova. A îndeplinit două contracte de reparare a circa 50 de km de drum. Sperăm că aceste contracte vor fi realizate cu aceeaşi responsabilitate”, a afirmat Gheorghe Curmei.

 

Contractele semnate astăzi sunt parte a Programului din Sectorul Drumurilor, realizat cu suportul financiar al Băncii Europene de Investiţii. Ministrul Chiril Gaburici a mulţumit BEI pentru ajutorul acordat la modernizarea infrastructurii drumurilor din Republica Moldova."

 

Totodata, o firma turceasca se va ocupa si de constructia Arenei Chisinau. Pentru constructia Arenei Chisinau din bugetul de stat urmeaza sa fie alocati 200 de milioane de lei. Studiul de fezabilitate realizat la comanda autoritatilor mentiona ca ridicarea constructiei va costa 40 de milioane de euro. Acelasi studiu indica faptul ca investitorul isi va recupera banii in minim 10 ani.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn